Kesä(loma)rauhan julistus!

13.06.2022 | 

Ah, aina odotettu kesälomakausi on käynnistynyt. Päivän pituus on huima ja olemme saaneet nauttia jo syleilevistä aurinkoisista kesäpäivistä. Rentouttavat kesälomasuunnitelmat siintävät mielissä, mutta samalla työn saralla monesti kiihdytetään tahtia ja halutaan saada maailma valmiiksi, kaikki pitää olla paketissa, ihan kaikki. Ennen juhannusta. Sama ilmiö toistuu jouluna.

Mikä meitä vaivaa? Juuri ennen lomaa oma kalenteri ja samalla myös kaverinkin kalenteri buukataan täyteen kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Laitetaan deadlineja, pieniä tai suuria, juuri ennen lomaa ja päivät venyvät pahimmillaan vielä normaalin yli. Ollaan siis täysin kierroksilla ja puristettu loppuun ennen loman alkua. Kaikki varmasti tiedämme, että lomasta saisi paremmin irti, jos ensimmäiset viikot eivät kuluisi työstä palautumiseen.

Näin ollen – sanokaamme STOP – kaikki yhdessä.

Kesä(loma)rauhaa.

Keskimäärin suurella osalla kesäloma alkaa juhannuksen tietämillä. Rauhoitetaan kalenteria. Rauhoitetaan mieltä. Valmistaudutaan näin paremmin ansaittuun kesälomaan. Lomarauhan edesauttaminen on kaikkien yhteinen asia. Hyvä palautuminen lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia ja näin ollen myös työkykyä.

Priorisoidaan siis ennen lomaa vain kaikki ihan pakollisimmat asiat ja kirjataan itselle muut asiat kalenteriin loman jälkeiseen aikaan – sekin aika aina tulee. Yritetään lisätä palauttavia hetkiä yhä enemmän työviikkoon ennen lomaa – näin ollaan paremmin lomailukunnossa, kun loma alkaa. Yritetään mahdollisuuksien mukaan lyhentää työpäivää viimeisellä viikolla ennen lomaa. Nämä kaikki edesauttavat palautumisen alkamista jo työssä, jolloin lomalla voit nauttia itse asiasta.

Jatkoa ajattelen, palauttavien hetkien vaaliminen jokaisena työpäivänä on ensiarvoisen tärkeää. Ollaan myös itsellemme ja toisillemme armollisia kalentereiden täyttämisen kanssa. Monesti työmäärään tarvittava aika aliarvioidaan, mistä aiheutuu kiireentuntua ja stressiä – annetaan töille niiden tarvitsema aika.

Siispä, loman kynnyksellä, kaikki yhdessä:
Vannon, kautta kiven ja kannon, että annan itselleni ja työtovereilleni kesä(loma)rauhan.

Levollista kesää, levollista lomaa…

Elisa Maukku
henkilöstö- ja laatupäällikkö


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021