Luontoperustaiset toimintamallit

03.11.2021 | 

Luonnon merkitys hyvinvoinnille korostuu – siksi tarvitaan luontoperustaisia toimintamalleja ja uusia työkaluja 

   

 

Fiilistelen mökillä ja katselen järvelle. Hengitän raitista ilmaa, enkä saa silmiäni irti kauniista rauhoittavasta maisemasta. 

Luonnon positiiviset vaikutukset terveyteen on todettu ihan tieteellisesti. Luonnossa liikkuminen vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiimme sekä mielialaan ja sairauksien riski pienenee.

Meillä on suuri onni omistaa suomalainen puhdas luonto, sen vesistöt ja metsät. Vaikka koronapandemia toi rajoituksia ympäri maailmaa ja ulkona liikkumista rajoitettiin, meillä oli silloinkin mahdollista nauttia luonnosta ja hengittää puhdasta raikasta ilmaa ja ulkoilla. On hienoa, että moni löysi pandemian aikana luonnon uudella tavalla ja oivalsi, kuinka tärkeä luonto on hyvinvoinnillemme. Se on arjen, suorittamisen ja kiireen keskellä monelta unohtunut tai jäänyt huomaamatta itsestään selvyytenä. Perusajatuksenahan on, että ihminen on osa luontoa ja luonto elää ihmisessä.

Viheralueista on tullut aiempaa tärkeämpiä 

Pandemia on saanut monet jopa jättämään kaupungin ja muuttamaan maalle vihreän luonnon perässä. Vapaa-ajan asunnot tekevät kauppansa ja luontopolut ruuhkautuvat. Kasvaneet kävijämäärät lisäävät painetta perustaa uusia kansallispuistoja. Kaikki ihmiset eivät tietenkään voi muuttaa maalle ja tämän vuoksi päättäjien olisi tärkeä säilyttää kaupungeissa viheralueita ja puistoja, eikä vaan rakentaa kivikerrostaloja niiden tilalle. Myös tutkimuksissa on todettu viherympäristöjen suuri merkitys terveydelle. Siksikin viherympäristöjen säilyttäminen ja lisääminen on todella tärkeää.

Luontolähtöisesti ja luontoavusteisesti – ammatillista toimintaa  

Kouluttajan ja hyvinvointi asiantuntijan työssäni huomasin tarvitsevani lisää innostavia ja motivoivia työkaluja terveyden edistämisen ohjaustyöhön. Liikun paljon luonnossa ja nautin sen hyvinvointia ja mielihyvää lisäävästä tunteesta. Tutustuin Green Care toimintamalliin saadakseni luonnosta uusia vaikutteita ohjaukseeni ja jakaakseni näitä kokemuksia asiakkailleni ja työympäristöön. Tämä toiminta on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja parannetaan elämänlaatua.

Hyvinvointivaikutukset syntyvät luonnon, toiminnallisuuden ja yhteisöllisyyden kautta (Green Care Finland www.gcfinland.fi).  Osallistuin myös Luonnollisesti-hankkeen valmennukseen (KSAK Oy, Ksakki ry ja Lapin AMK) Rovaniemellä. Hanke on tuonut Green Care menetelmät osaksi sosiaalista kuntoutusta, tarkoituksena vahvistaa työ- ja toimintakykyä sekä osallisuutta luontolähtöisin menetelmin.

Luontoperustaisia hoitomuotoja ja palveluita

Palvelutaloissa on kokeiltu puutarhanhoitoa. Se on tavoitteellista ja ammatillista terapia- ja kuntoutustyöskentelyä, joka pohjautuu aina ammattihenkilön omaan sosiaali-, terveys- sekä kasvatusalan pohjakoulutukseen. Tämä mahdollistaa taitojen harjoittelemisen, toiminnallisella ja kokemuksellisella tavalla. Harjoituksilla voidaan osallistaa ja lisätä sosiaalista yhteyttä. Omassa ohjaustyössäni olen hyödyntänyt tätä toimintaa istuttamalla nuorten kanssa keväällä yrttejä ja siemeniä purkkiin ikkunanlaudalle. Näin nuoret voivat seurata kättensä taitoja, kasvien kasvua ja kokea onnistumista aikaansaannoksestaan.  

Eläimen hoitaminen lievittää yksinäisyyttä. Eläinten seurassa pulssi laskee ja stressihormonin tuotanto vähenee ja keskittymiskyky paranee, koska keskitymme vain eläimen hoitoon. Eläinavusteista toimintaa voidaan käyttää toimintakykyä ylläpitävänä ja edistävänä toimintana. Yleisimpänä on kuitenkin koira- ja hevosavusteinen toiminta. Ehkä se on meille helpointa toteuttaa. Lisäksi on saatavilla ratsastusterapiaa, joka painottuu fysio- ja toimintaterapiaan sekä sosiaalipedagoginen hevostoiminta, joka keskittyy puolestaan sosiaaliseen ja psyykkiseen toimintakykyyn. Viime keväänä olimme tutustumassa ohjattavan ryhmän kanssa huskyfarmiin, jossa saimme silitellä koiria. Tämä oli myös voimauttava kokemus meille kaikille. 

Osallistuin syyskuussa kansainväliseen työpajaan, jossa käsiteltiin skandinaavisten maiden Green Care toimintaa. Suurimmalla osalla osallistujista oli maatilalla tapahtuvaa toimintaa, joka oli suunnattu kaikenikäisille, mutta pääasiassa erityisryhmille. Sitä toteutettiin mm. yhteistyössä ammattikoulun opiskelijoiden kanssa. Tästä on saatu hyviä tuloksia toimintakykyyn ja mielialaan. Yhteistyö Pohjoismaiden   välillä tiivistyy ja on mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea tällä alalla on vielä tulossa.

Luonto lisää luovuutta työpaikalla, ulkona ja myös virtuaalisesti

Luontoaistimusharjoitukset auttavat aistimaan luontoa eri tavoin. On tutkittu, että lyhytkin käynti luontoalueella edistää palautumista stressistä ja parantaa mielialaa. Ulkoilu luonnossa ja metsäympäristössä lisää luovuutta, ideointia ja rentouttaa. 

Työpaikan hyvinvointipäiviin ja koulutuksiin on saatu uusia ulottuvuuksia ja ajatuksia luontoperustaisista ja toiminnallisista menetelmistä. Olisikin hyvä ottaa käyttöön enemmän rutiinina työpaikkakokouksiin pitämällä ne vaikkapa kävelykokouksina puistossa, merenrannalla tai metsässä. Ulkoillessa voimme tehdä suuria tai pienempiäkin päätöksiä rennosti. Luontokuvat seinillä rauhoittavat mieltä ja lisäävät luovuutta. Luontoa saa tuoda sisälle kotiin, työpaikalle, toimistoihin ja odotusauloihin virkistämään. Helsinki-Vantaan lentokentällä oli odotusauloissa, upeita videoita suomen luonnosta – solisevia puroja, humisevaa metsää ja järvimaisemia rauhoittamassa matkustajien mieltä.  Pandemian aikana opimme luomaan useita tapahtumia virtuaalisesti, omalla työpaikallani esimerkiksi istuimme Teamsissa lämmitellen virtuaalitakan loisteessa, laulaen joululauluja.

Liian steriili luontoympäristö vie meitä yhä kauemmaksi luonnosta

Vielä muutama asia ravitsemuksesta pohdintaan. Nykyään emme syö emmekä juo, kuten ennen. Ruoka on usein prosessoitua ja suuri osa tuotu ulkomailta muoviin pakattuna. On myös tutkittu, että oman maan ja puutarhan sadon kautta saatu ravinto ehkäisee allergiaa, kroonisia neurologisia sairauksia ja suolistosairauksia. Omalla kasvimaalla ja puutarhan viljelyksillä voimme tuottaa ruokaa itse. Näin voimme saada ravitsemukseen uusia ulottuvuuksia omalta pihalta tai parvekeviljelmältä, viljelemällä yrttejä tai istuttamalla vaikka perunaa.  Näin voimme lisätä vastustuskykyämme. Ja mielialakin kohenee luonnollisesti!

Sanotaan, että tyytyväiset työntekijät tarkoittavat tuotteliaampaa yritystä. Näitä kirjoittaessani huumorimielessä mietin, että olisiko työpaikkani hyvä olla jossain luonnon keskellä? Työpaikan ympäristö olisi omavaraista. Ulkona viljeltäisiin viljaa ja olisi lehmiä, maitoa saataisiin lehmistä. Eläinterapiaa saataisiin kotieläimistä kissat, koirat, hevoset ja vaikka kanat. Työntekijöiden lemmikit olisivat päivähoidossa asiakkaiden silitettävänä eikä yksin kotona, kuten Pekka Poudan koira MTV:n aamusäässä. Liikuntaakin päästäisiin harrastamaan työaikana pihalta suoraan metsään ja kokoukset pidettäisiin nuotiolla ja siihen kuuluisi aina nokipannukahvit. 


Luontoa ja hyvinvointia kaikille 

Taina Linna
hyvinvoinnin asiantuntija
ODL LikiDigi -hanke 
ODL Liikuntaklinikka


 


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021