Katosiko kohtuullisuus syömisestä?

22.09.2021 | Marjukka Nurkkala

Ruokaan ja syömiseen liittyy vahvasti sana kohtuullisuus. Kaikkea suositellaan syömään enintään kohtuudella – paitsi kasviksia runsaasti. Ruokaan ja syömiseen liittyviä kestävän kehityksen tavoitteita ovat esimerkiksi vastuullista kuluttamista, terveyttä ja hyvinvointia ja ei nälkää. Noiden tavoitteiden välillä keikkuminen voikin olla melkoista tasapainoilua arjen oravanpyörässä, kun ruokaa pitäisi saada yleensä myös nopeasti ja vaakakupissa saattavat painaa monet muutkin ruoanvalintakriteerit. Ruokakaupassa surffailu ja ruokien valmistaminen someen asti jaettavalle tasolle voi tuntua kaikkea muuta kuin kohtuulliselta.

Voisiko kohtuullisuuteen ohjata intuitiivinen syöminen? Mitä se intuitiivinen syöminen oikeastaan tarkoittaa ja voiko sellaiseen sisäsyntyiseen syömistä ohjaavaan tunteeseen luottaa? Syönkö intuitiivisesti, jos toteutan kaikki mielitekoni ja painotan lautasellani jotakin tiettyä ruoka-ainetta? Ohjaako syömistäni sittenkään intuitiivisuus vai käsitys siitä, että mitä ja minkä verran tulisi syödä? Kulutanko tästä syystä ehkä kestämättömästi tuotettua proteiinia yli tarpeen tankkaamalla kaiken varalta proteiinivälipaloja ja proteiinilisiä? Onko intuitiivinen syöminen sitä, että syön joka aterialla saman määrän ruokaa? Voinko luottaa intuitiiviseen syömiseen, jos havahdun poistamaan nälän vasta, kun nälkä lähestyy nälkäasteikolla luokkaa ”voisin syödä hevosen”?

Mitä jos lähestyisimme syömistä kehon kohtuullisuuden näkökulmasta? Mikä on kohtuullista keholleni? Arvostanko kehoani antamalla sille ravitsevaa ruokaa riippumatta siitä, minkä kokoinen tai muotoinen kehoni on? Ravitsenko kehoani riippumatta siitä, minkä verran olen sitä fyysisesti rasittanut? Kuuntelenko, mitä kehoni milloinkin tarvitsee? Miksi kehoni välillä huutaa energiapitoista syötävää ja toisena hetkenä värejä?

”Kohtuullinen” määrä kysymyksiä vaatii sulattelua eikä sen tarvitse tapahtua edes kohtuullisessa ajassa. Kohtuullisuuteen voi kuulua myös pysähtyminen kohtuulliseksi ajaksi ennen mieliteon tai syömiseen liittyvän ajatuksen toteuttamista.

Marjukka Nurkkala
projektipäällikkö, tutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti

Marjukka Nurkkala
Marjukka Nurkkala
projektipäällikkö, tutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti, FT

Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021
SULJE
Marjukka Nurkkala
projektipäällikkö, tutkija, laillistettu ravitsemusterapeutti, FT
ODL Liikuntaklinikka
Erityisosaaminen
laillistettu ravitsemusterapeutti
Albertinkatu 18 A, 90100 Oulu
 
Kokemus
Marjukka on koulutukseltaan laillistettu ravitsemusterapeutti ja hän työskentelee Liikuntaklinikalla tutkijana ja projektipäällikkönä SEPAS-tutkimushankkeessa. Hänen tutkimusteemansa liittyvät terveyskäyttäytymiseen, jossa keskeisenä ovat syömisen ja liikkumisen näkökulmat. Marjukan kansanterveystieteen väitöskirja käsitteli häiriintynyttä syömiskäyttäytymistä ja siihen liittyviä tekijöitä nuorilla miehillä sekä elintapaohjaukseen osallistuneilla aikuisilla.

Kun Marjukka ei ole tutkimuksen parissa, hän penkoo muita vastaan tulleita asioita silkkaa uteliaisuuttaan.