Kohtuudella

17.09.2021 | Outi Uusimäki

”Mitä tulee mieleen edellisestä sanasta” -periaatteella koottu neljäntoista sanan lista, joukossa muun muassa jousikvartetti, merihevonen ja loiste. Kirjoita niistä laulu, aikaa tunti, sitten katsotaan lopputulosta porukalla. No johan, ajattelen. Tunnen stressihormoni kortisolin kohinan ruumiissani ja mietin, mitä ihmettä teen tällä aikuisten kesäleirillä. Mitä oikein kuvittelin itsestäni, kun ilmoittauduin mukaan? Sisäinen kriitikkoni on herätetty ja hioo hyökkäystaktiikkaansa innokkaana.   

ODL viettää kestävän kehityksen viikkoa tänä vuonna teemalla ”Kohtuudella”. Kestävä kehitys saattaisi äsken mainitun kaltaisen sanalistan kärkenä saada peräänsä ensisijaisesti ilmastoon, ruokaan ja energiaan liittyviä sanoja. Kestävän kehityksen maailmanlaajuinen toimintaohjelma Agenda2030 tunnistaa kuitenkin ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämisen yhdeksi tavoitteekseen. Kestävät yhteiskunnat rakennetaan hyvinvointiymmärryksen ytimen ympärille.

Kohtuullisuus on tarpeen hyvinvoinnin saralla monessa suhteessa. Arki nopeasti muuttuvassa maailmassa aiheuttaa ihmiselle yhä enemmän mielensisäistä rasitusta. Hyvän ja tasapainoisen elämän tavoittelu vaatii ponnisteluja ja pinnistelyjä. Ja niin kuin kohtuullisuuden puolestapuhuja professori Juha T. Hakala toteaa, pinnistelevä ihminen ei voi hyvin. Mielensisäisen kohtuullisuuden kampanjalle on siis kestotilaus.

Kuinka terävässä hyökkäysvalmiudessa sinun sisäinen kriitikkosi tapaa olla? Minkälaista puhetta se suoltaa, onko kohtuullisuudesta tietoakaan? Sanotaan, että sisäisen kriitikon kanssa kannattaa pysyä puheväleissä ja tehdä yhteistyötä. Muuten saattaa päätyä kierteeseen, jossa a. tuomitsee itsensä itsekriittisyyden voimalla ja b. tuomitsee itsekriittisyyteensä sitäkin väkevämmällä voimalla. Eli ensin sättii itsensä ja sitten sättii itsensä siitä, että sättii. Kohtuuttomuuden soppa on keitetty.

Virheet pienenevät saadessaan seuraa. Virheiden pienentyessä joukosta löytyy helmiä, jotka eivät koskaan olisi syntyneet ilman kokeilua. Se taisi olla leirinvetäjänkin punainen lanka. Sisäisen kriitikon puuhia tutkaillessa kannattaa kiinnittää huomiota äänen tunnesävyyn. Se on nimittäin olennaisempi hyvinvoinnin riskitekijä kuin sanat, joita kriitikko käyttää. Ujuta siis sisäiseen puheeseesi reilu annos myötätuntoa; ystävällisyyttä, inhimillisyyttä ja läsnäoloa. Tapa se on sekin tehdä työtä kestävän kehityksen hyväksi.

Outi Uusimäki
diakonia- ja yhteyspäällikkö
outi.uusimaki@odl.fi

Outi Uusimäki
Outi Uusimäki
Diakonia- ja yhteyspäällikkö

Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021
SULJE
Outi Uusimäki
Diakonia- ja yhteyspäällikkö
 
Kokemus
Outi on taustaltaan teologian maisteri ja Suomen ev.-lut. kirkon pappi. Lisäksi hän on kouluttautunut kirkon työnohjaajaksi.

Työurallaan Outi on tehnyt asiantuntijatehtäviä sairaalamaailmassa sekä kirkon hallinnossa hiippakuntatasolla henkilöstöhallinnon, rekrytoinnin, viestinnän sekä erilaisten hallinnollisten tehtävien parissa.

Harrastuksissaan Outi yleensä liikkuu tai laulaa.