Alku ja loppu

30.08.2021 | 

Asioilla on usein alku ja loppu. Harva asia on ikuinen, pysyvä jatkumo. En tiedä jälkimmäisestä oikeastaan kuin yhden ja se on ikiliikkuja. Jos sellaisia oikeasti on olemassa. Kuulapelejä, jotka eivät lakkaa koskaan, ikinä liikkumasta, vaan pysyvät liikkeessä, tapahtui, mitä tahansa.

Työ ja töiden tekeminen ovat usein ensin mainitun kaltaisia. Ne ovat jonkin asian tai henkilön parissa työskentelyä, tekemistä. Niihin voi sisältyä kohtaamista, raportointia, määrätty projekti, jakso, jaksojen helminauha. Mutta kuitenkin jotakin, jolla on selkeästi alku ja tiedossa on, että jossain häämöttää myös loppu. Eivät ole ikuisia tai pysyviksi määriteltyjä.

Meillä ODL:n Sosiaalisessa kuntoutuksessa työ on usein prosessi- ja projektiluontoista. Teemme töitä vuosien, kausien ja jaksojen määrittämänä. Ne raamittavat tekemistämme. Se on hyvä asia. Näistä raameista tulee tunne, että asia on hallittu, tavoitteellinen ja johonkin tähtäävää. Se ei ole pirstaleista, ripoteltua, päämäärätöntä. Lähtökohtaisesti ihminen tarvitsee tällaiset rakenteet. Tuntuu hyvältä tietää, mistä jokin asia alkaa ja mihin se päättyy. Tosin aina ei aivan varmaksi tiedä, myös yllättävät muutokset kesken kaiken ovat mahdollisia. Mutta voi sanoa, että pääasiassa tiedämme.

Olemme työstäneet yksikössäni viime vuodet hanketta nimeltä VarmaStartti, jossa olemme tukeneet nuoria kohti koulutusta ja työtä. Se on tullut päätökseen. Olo on haikea, koska tietyn asian historia alkaa olla viimeisiä pisteitä vaille valmis. Olo on myös tyytyväinen, sillä saimme tämän projektin monien vaiheiden siivittämänä tehtyä. Olo on odottava, sillä yhden loppu on pääsääntöisesti toisen alku. Näin myös tässä tapauksessa.

Samalla, kun kalenterissa kääntyy uusi sivu, myös monen työntekijän tehtävissä tapahtuu muutos. Kuulun viimeksi mainittuun porukkaan. Syyskuun alusta aloitan yksikössämme uudessa roolissa. Siirryn esihenkilötehtävistä täyspäiseksi projektikoordinaattoriksi hankkeeseen nimeltään SoteStartti, jossa pyrimme rakentamaan erilaisia työelämäsiltoja sosiaali- ja terveysalan työpaikkojen ja tekijöiden välille.

Olo on haikea, koska samalla siirryn askeleen sivummalle niistä tiimeistä, joihin olen nyt kiinteästi kuulunut. Olo on tyytyväinen, koska kyseinen uusi hanke on asia, johon on mukava kiinnittyä, koska aihe kiinnostaa minua kovasti. Olo on myös todella odottava, koska on alkamassa jotakin uutta, josta ei vielä tiedä.

On hyvä, että elämässä on molempia. Sekä uusia alkuja että edellisten loppuja.


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021