Seuraa unelmaasi! Solidaarisuusjoukot artisti Sanan ajatusten äärellä

03.05.2021 | 

Rap-artisti Sana piti Youtube-liven ODL Yhdistämö-hankkeen kanssa osana Euroopan nuorten Solidaarisuusprojektia 28.04.2021. Solidaarisuusprojektin pohjana on nuoret ja nuorten kanssa mukava tekeminen, yksilön vahvuuksien löytäminen ja eri aktiviteettien vetäminen nyt kevään aikana. Rap-paja live kesti noin tunnin ja sen aikana perehdyttiin moniin asioihin ja esimerkiksi siihen, kuinka artistiksi tullaan ja mitä se vaatii, kuinka löytää itsestä omat vahvuudet ja inspiraatio.

Liven aluksi Sana esitteli itsensä ja pohjusti tulevaa tuntia puhumalla esimerkiksi siitä, kuinka tärkeää ihan jokaisella ihmisellä on seurata omia unelmiaan. Olivat se sitten mitä tahansa ja mihin vain asiaan liittyviä. Omien unelmien seuraaminen on tärkeää ja sen eteen täytyy työskennellä. Sanan sanojen mukaan kaikki unelmat ja niihin pyrkiminen vaatii harjoittelua, uskomista itseensä ja esimerkiksi opettelua poistumaan omalta mukavuusalueelta. Omiin taitoihin täytyy osata luottaa ja tunnistaa ne. Unelmat ovat meillä syystä. Sana myös kannusti siihen, että uskaltaa heittäytyä ja ei anna epäilijöiden vaikuttaa omaan matkaansa. On normaalia myös pelätä, mutta periksi ei saa antaa. Nämä asiat ovat todellakin sellaisia, mitkä ovat ihan kaikille ihmisille tärkeitä ja hyödyllisiä etenkin nuorille aikuisille, jotka etsivät omaa juttuaan ja miettivät, että uskaltaako sitä alkaa seurata omia unelmiaan ja tehdä mitä oikeasti haluaa tehdä.  

Seuraavaksi Sana puhui itsensä ilmaisusta ja siitä, kuinka sitäkin voi tehdä monella eri tavalla. Sanoilla, kirjoittamalla ja myös keholla ja eleillä. Nämä kolme asiaa ovatkin tärkeimmät asiat silloin kun tehdään musiikkia. Tämän jälkeen perehdyttiin näihin aiheisiin tarkemmin ja ensimmäisenä oman kehon käyttöön ja sen liikutteluun. Oikeaa ja väärää tapaa liikkua ei ole, vaan mikä vain on luonnollista niin on juuri oikein. Saimme vinkin esimerkiksi siitä, kuinka kehoa voi totutella liikuttamaan musiikin tahtiin ja pikkuhiljaa oppia heittäytymään ja rentoutumaan. Omaan kehoon voi luottaa.

Tämän jälkeen siirryimme tarkastelemaan lähemmin nimenomaan elementtejä, mitä musiikin tekijä ja artisti tarvitsee ja mitkä asiat ovat tärkeitä missäkin osiossa. Sana puhui pitkään äänestä ja sen tärkeydestä, tuottamisesta, huoltamisesta ja myöskin haasteista. Saimme myös useita konkreettisia vinkkejä siitä, kuinka vasta artistin uran aloittava on hyvä aloittaa omaan ääneen tutustuminen ja tarkastelu. Ääntä on esimerkiksi tärkeää alusta asti äänittää itselleen, jotta siihen tottuu ja sitä osaa tulkita. Saimme myös vinkkejä oman äänen valjastamiseen esimerkiksi itselleen “hei” sanomisella eri äänensävyillä ja äänenpainoilla. Kaikki tässä osiossa tulevat asiat olivat mielenkiintoisia ja ihan varmasti todella hyödyllisiä.

Sana myös perehdytti meidät hyvin alkuun sanoituksen luomisessa ja osasi selkeästi antaa ohjeet siihen, kuinka rakentaa omaa tekstiä ja löytää sopiva teema. Kirjoittamisessa tärkeää ei ole ainoastaan tekstin lopullinen sisältö, vaan myöskin esimerkiksi se, millaisessa ympäristössä on tekstiä luodessa. Aluksi voi heitellä paperille pelkkiä yksittäisiä sanoja, josta voi valita sitten parhaat ja alkaa työstää niitä. Kun tekstiä alkaa tulla, ei tarvitse jarruttaa vaan antaa sen tulla omalla painollaan. Yhtenä hyvänä vinkkinä sanojen keksimiselle ja etenkin riimien löytämiselle oli tehdä itselleen syrjään “riimilista”, jossa on valmiiksi itselle merkityksellisistä tai sanoituksissa olevista sanoista erilaisia riimipareja. Oli myös tärkeää huomata, että eri sanoista voi rimmata useampikin kuin yksi tavu tai esimerkiksi vain viimeinen. Mahdollisuuksia on todella paljon ja se antaa tilaa luovuudelle.

Sana osasi kertoa selkeästi sen, kuinka eri sanoituksista ja lauseista saa koottua kappaleen ja kuinka kappaleidenkin rakenteita on erilaisia. Kun kappaletta haluaa alkaa äänittää, on tärkeää osata esimerkiksi oikea hapenottokyky lauseiden välissä ja löytää oma tulkinta omille sanoituksilleen. Myös tässä vaiheessa on tärkeää panostaa musiikkiin ja siihen, kuinka se tukee sanoitusta.

Sana kävi kanssamme läpi myös vaihe vaiheelta sen, kuinka tästä eteenpäin prosessi kappaleen kanssa etenee ja vinkkejä siihen, kuinka viimeistellä se omanlaisekseen. Hän kertoi esimerkiksi äänitys studioista ja siitä kuinka tärkeää on se, että on täysin varma omasta biisistään ennekuin julkaisee sen. Miksauksen ja masteroinnin voi teettää ammattilaisella.  Kuin monissa muissakin elämäntilanteissa, myös biisin julkaisun jälkeen on osattava varautua kaikenlaiseen palautteeseen, myös negatiiviseen. “Vihakommentteja saa aina, oli biisi hyvä tai huono”. Tämä on tärkeä oivallus myös kaikessa muussakin elämisessä ja samalla ymmärtää se, että kaikkia ei voi miellyttää vaan täytyy uskaltaa seurata omia unelmiaan ja tavoitteitaan riippumatta siitä, mitä joku muu siitä ajattelee.

Kokonaisuudessaan koko Sanan tunti meidän katsojien kanssa oli todella positiivinen ja saimme todella mahtavia vinkkejä ihan jokapäiväiseenkin elämään ja asenteeseen. Ja mikäli kukaan tätä katsova on joskus pohtinut ja haaveillut esimerkiksi artistin urasta niin saa tästä varmasti todella hyvät vinkit ja lähtökohdat alkaa toteuttamaan unelmaa.

 

Kirjoittajat: Eemeli, Jaakko, Jasmiina ja Jimi


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021