Miksi ihan tavallisenkin kuntoilijan kannattaisi käydä kuntotestissä? Ja miten se tapahtuu?

24.03.2021 | 

Tiesitkö, että kuntotestit sopivat aivan kaikille? Niistä on kovasti hyötyä, olitpa sitten juuri aloittamassa liikkumista tai jos olet jo säännöllisesti peruskuntoilua harrastava ihminen. Olen kuullut monen kuitenkin empivän testiin tulemista. Ehkäpä itse testisuoritus jännittää tai hyödyistä ei ole tarpeeksi tietoa? Kerron tässä blogissa siitä, miksi kuntotestaaminen kannattaa ja myös siitä, miten testi toteutetaan.

Mitkä sykerajat?

Aika monella kuntoilijalla on käytössään jonkinlainen sykemittari, joka onkin erittäin hyvä apuväline harjoittelussa. Kuntoilu tapahtuu kuitenkin usein oman ”tuntuman” mukaan ilman minkäänlaista suunnitelmaa. Harjoittelun teho saattaa olla omaan kuntotasoon nähden väärä ja ehkä yllättävän usein nimenomaan liian kova. Jotta kuntoilu oikeasti parantaisi kuntoa tai auttaisi vaikkapa painonpudotuksessa, olisi tärkeää määrittää oma kuntotaso ja omat yksilölliset sykerajat. Sykemittareiden antamat esimerkiksi ikään perustuvat arviot yksilöllisistä sykerajoista eivät usein osu kohdilleen ja ohjaavat näin harjoittelemaan väärillä tehoalueilla. Harjoittelu ei tällöin kehitä niin hyvin kuin olisi mahdollista.

ODL Liikuntaklinikan harjoitustasotestissä seurataan sykkeen kehittymistä testin aikana. Testin aikana otetaan sormenpäästä aina ennen vastuksen kasvattamista pieni verinäyte, josta mitataan veren laktaattitaso. Laktaatti kertoo yksilöllisesti sen, kuinka rasittavaa liikunta on testihenkilön kuntoon nähden. Juuri laktaatin avulla pystytään kertomaan, minkälainen syke on hyvä peruskestävyysharjoitteluun ja minkälainen syke tarvitaan nk. vauhtikestävyysharjoitteluun.

 

 

Harjoitteluohjelma

Monen liikkujan pulma on viikosta toiseen samanlaisena toistuva harjoittelu. Kun käyt testissä ODL Liikuntakilinikalla, saat omiin sykerajoihisi pohjautuvaa tietoa siitä miten omaa harjoitteluasi kannattaa suunnata. Saat halutessasi myös yksilöllisesti rakennetun harjoitusohjelman. Se rakennetaan juuri sinun tavoitteisiisi, kuntotasoosi ja arkeesi parhaiten sopivaksi. Kehittävää harjoittelua on sen jälkeen helppo toteuttaa! Ohjelma sisältää myös pohjan, johon voit kirjata keskeiset tiedot liikkumisestasi. Tätä voidaan hyödyntää, mikäli tulet uusintatesteihin, jolloin katsomme yhdessä mitä harjoittelulla on saatu aikaan. Oikealainen harjoittelu lisää perusaineenvaihduntaa, lihasmassaa ja kasvattaa kuntoa. Olipa tavoitteesi liikunnassa mikä tahansa, tarvitaan kehittymiseen ja tavoitteiden saavuttamiseen oikeanlaista rytmitystä ja sopivaa nousujohteisuutta!

 

Miten testaaminen tapahtuu?

Sinut haetaan ODL Liikuntaklinikan vastaanotosta sovittuna aikana. Klinikalla on hyvät tilat, jossa voit vaihtaa kevyet liikuntavaatteet päälle pukuhuoneessa. Tämän jälkeen käydään läpi täyttämäsi terveyskysely ja varmistetaan, että on turvallista testi suorittaa. Testiin kuuluu myös kehonkoostumusmittaus, joka tehdään ensimmäisenä. Varsinainen harjoitustasotesti voidaan toteuttaa juoksumatolla tai kuntopyörällä. Juoksumatolla testin voi tehdä kävellen tai sauvakävellen, on myös mahdollista tehdä testi vaikkapa osittain juosten. Jokaiselle kuntotasolle löytyy sopiva tapa tehdä testi. Testi on järkevää tehdä sellaisella lajilla, jota itse harrastaa. Jos siis tykkäät pyöräillä, kannattaa käyttää kuntopyörää, jos taas harrastat hiihtoa, on sauvakävely hyvä laji. Testi voidaan tehdä myös ”maski kasvoilla”, jolloin mitataan liikkujan hapenkulutus, hiilidioksidin tuotto ja käytetyn ilman määrä. Tämä antaa kuntoilijalle vielä tarkemmat tiedot testistä ja suorituskyvystä. Useimmiten hengityskaasujen mittausta käytetään silloin, kun harjoittelua on takana jo enemmän.

Kestävyyskuntotesti kestää lämmittelyn kanssa 15–30 minuuttia. Harjoitustasotestissä kuormaa eli rasittavuutta lisätään 3 min välein. Viimeisin osio on raskain, jokainen saa kuitenkin itse päättää ”milloin riittää”.

 

 

Tulokset käydään testin jälkeen yhdessä läpi. Näin tiedät mitä ja miksi testattiin, mitä tulokset kertovat ja miten voit hyödyntää testituloksiasi omassa harjoittelussasi. Yleensä tämä toimii mukavana ”potkuna pepulle” ja innostaa liikkumaan!

 

Oikeanlaisen testin valinta ja ajan varaaminen

Kuntoilijoille suosittelen ihan tavallista harjoitustasotestiä ilman hengityskaasumittauksia. Lopullinen suoritustapa käydään vielä paikan päällä testaajan kanssa läpi. Tämä tarkoittaa sitä, että päätätte yhdessä, tehdäänkö testi kävelemällä, juoksemalla vai polkupyörällä ja viedäänkö testi ihan maksimitasoon saakka vai riittääkö matalampi rasitustaso. Tarjolla on myös Smart- tai Smart Pro-kuntotestipaketit, jotka sisältävät harjoitustasotestin ja kehonkoostumusmittauksen lisäksi myös lihaskuntotestit eli Smart – kuntokatsastuksessa lihaskuntotestit päälihasryhmille ja Smart Pro - paketissa kattavan maksimivoimamittauksen, joka antaa tarkempaa tietoa eri lihasten voimantuotoista ja niiden tasapainoista. Mikäli haluat vaihtaa paikan päällä jo valitsemasi testin toiseen, on sekin mahdollista. Voit siis tulla paikalle huoletta, asiat keskustellaan läpi yhdessä!

Testiaika varataan ODL Liikuntaklinikan nettiajanvarauksesta (https://ajanvaraus.odl.fi/) tai puhelimitse (08 313 2154). Ennen testiä lue hyvissä ajoin valmistautumisohjeet. On tärkeää muistaa, että testiin ei voi osallistua sairaana, loukkaantuneena tai toipilaana. Tuhtia ateriointia, kahvia, teetä tai kolajuomia on syytä välttää 2 tuntia ennen testiä. On myös järkevää välttää voimakasta fyysistä rasitusta testiä edeltävänä päivänä sekä testipäivänä, jotta testin tulokset ovat luotettavia ja kertovat kuntotasostasi eivätkä vaikkapa palautumisen tasostasi!

 

Testien hinnoista löydät tietoa nettisivuiltamme:

www.odl.fi/fi/odl_saatio/odl_liikuntaklinikka/kuntotestaus-_ja_valmennus/

Tervetuloa kuntotestiin ODL liikuntaklinikalle!

Annukka Lantto

Liikuntalääketieteen harjoittelija, Itä-Suomen yliopisto, ODL Liikuntaklinikka.

 

 


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021