Ravitsemusterapeutti Jenni Viitasalo: ‘’Pääasia, että terveys ei jää pysyvästi kaiken muun jalkoihin’’

23.03.2021 | 

ODL:n Liikuntaklinikalla työskentelevän Jenni Viitasalon ura sai uuden suunnan ihan tavallisena koulupäivänä. Sairaanhoitajaksi opiskellut Jenni istahti ensimmäistä kertaa ravitsemuksen tunneille, ja jo pitkään kytenyt kiinnostus terveyttä ja hyvinvointia kohtaan syttyi täyteen liekkiin. Jenni haki heti ravitsemustieteen opintoihin ja pääsi ensi yrittämällä sisään Itä-Suomen yliopistoon.

Valmistumisen jälkeen Jennin tie johti pohjoiseen ja HYMY-hankkeen asiantuntijoiden joukkoon. Hanke päättyi vuodenvaihteessa, mutta Jennistä tuli pysyvästi osa Liikuntaklinikan asiantuntijajoukkoa. 

 

Oma elämäntapamuutos vaikutti myös mielenterveyteen

Elämäntapamuutoksesta puhuttaessa Jenni tietää mistä puhuu, sillä hän on käynyt prosessin läpi myös itse. 

"Elämäntapamuutos oli pitkä prosessi, kun painoa oli pudotettavana paljon. Päätin alkaa pudottaa painoa lähinnä ulkoisista syistä, mutta hyvin nopeasti huomasin, kuinka kokonaisvaltaisesti muutokset vaikuttivat hyvinvointiin ja mielenterveyteen."

Jenni Viitasalo

 

Oman prosessinsa myötä Jenni tietää hyvinkin, mitä myös asiakkaat käyvät läpi. Pelkkä ruokapäiväkirjan tuijottaminen ei auta, jos perusta rakoilee. Liikkeelle täytyy lähteä hitaasti ja keskittyä kerrallaan yhteen tai kahteen keskeiseen haasteeseen. Ravitsemusterapiassa voidaan ruokavalio- ja treeniohjelmien ohella käydä yhdessä läpi ajatuksia, uskomuksia ja vääristyneitä mielikuvia syömisestä. Ravitsemusterapian lisäksi Jenni pitää myös erilaisia luentoja ja koulutuksia, jotka herättävät usein pohtimaan omia ruokailutottumuksia.

"Pikadieetti ei ole pysyvä ratkaisu, vaan muutos vaatii pitkäjänteisyyttä sekä ajatustyötä, jotta terveys nousisi kärkeen omalla arvoasteikolla. Elämää ei voi kuitenkaan ennustaa, joten arvotkin muuttuvat elämäntilanteen mukaan. Pääasia on, että terveys ei jäisi pysyvästi kaiken muun jalkoihin."

 

Taikinaterapiaa ja omaa aikaa

Jennille palaute on työssä erityisen tärkeää. Parhaimpia palautteita ovat ne, joissa ravitsemussuositusten ja -ohjeiden lisäksi asiakas on lähtenyt pohtimaan ruokaa ja syömistä omista lähtökohdistaan.

"Täytyy aina muistaa, että syöminen ei ole pelkkää ruokaa, vaan siihen vaikuttavat monet eri tekijät. Syömiskäyttäytyminen on monimutkainen, yksilöllinen asia."

Ihmisläheisen työn vastapainona Jennille toimivat rakkaat harrastukset; kuntosalilla treenaaminen, retkeily, ruuanlaitto, leivonta ja neulonta. Jenni hurahti kuntosalilla harjoitteluun elämäntapamuutoksen myötä, mutta iso osa harrastuksista on kuulunut Jennin arkeen jo lapsuudesta asti. 

"Leivonta on minulle myös taikinaterapiaa. Siinä unohtuu kaikki muut murheet, kun pitää keskittyä reseptien seuraamiseen tai soveltamiseen. Kaupoissa kiertely on minulle ihanaa omaa aikaa ja rakastan etsiä uusia tuotteita ja reseptejä, joita voin suositella myös asiakkailleni."

 

Jenni Viitasalo

Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM

Motto:

Juosten kaatuu

 

Katso lisää ODL:n tarjoamasta ravitsemusterapiasta ja varaa aika verkossa!

Tutustu ravintoterapauttiemme tarjoamaan koulutukseen ja luentopalveluihin

Ravintoterapeutille pääset myös etävastaanotolla!

 

ODL Liikuntaklinikan asiantuntijat muodostavat huipputiimin, joka palvelee sinua kaikissa liikuntaan, ravitsemukseen, kuntoutukseen ja työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Tässä blogisarjassa kerromme, millaisia ihmisiä titteleiden takaa löytyy.

 


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021