Diakoniatyön päällikkö Outi Uusimäki: ”Elämän ohuissa paikoissa tapahtuu isoja asioita”

20.05.2020 | 

ODL:n diakoniatyön päällikkö Outi Uusimäki on vihitty papiksi, mutta ei ole vielä koskaan tehnyt papin työtä seurakunnassa. Kokkolassa syntynyt ”merenrannan kasvatti” päätyi nuorena Helsinkiin opiskelemaan teologiaa yleisestä tiedonhalusta ja uteliaisuudesta.

Nuoren teologian maisterin ensimmäinen työpaikka heitti suoraan syvään päähän, sairaalapapin rooliin.

- Työ oli hurjaa, mutta kokemuksena ehdottoman tärkeä. Elämän perusasiat – varsinkin kuolema – tulivat tutuksi. Sieltä juontaa periaate, jolla työtäni teen: Haluan asettua ihmisen rinnalle kulkemaan hänen matkaansa, enkä tulla ylhäältä päin auttajana hänen luokseen.

Outi Uusimäki, ODL:n diakoniatyön päällikkö

 

”Talon pappi” kutoo diakonian punaista lankaa läpi organisaation

Diakonissalaitoksella Outin työhön kuuluu muun muassa hankkeiden ja uusien avausten suunnittelua, ihmisten kohtaamista papin tunnuksissa, verkostojen tapaamista diakonian merkeissä  ja arvopuheen pohtimista konsernitasolla. Diakoniatyön päällikkönä hän tekee työtä läpi ODL:n, vieden mukanaan diakonian ajatusmallia: kohtaamisen, auttamisen ja hoivaamisen asennetta.

– Olen olemassa kaikkia työyhteisömme osia varten, kuljettamassa sitä diakonian punaista lankaa läpi organisaation. Työni on paljolti ”yhdessä ajattelemista”: kuinka ihminen nähdään kokonaisvaltaisesti, miten vahvistetaan vaikeuksiin joutuneiden ääntä yhteiskunnassa.

Työhön liittyy myös paljon sisäistä ja ulkoista viestintää: ODL:n arvojen ja kirkollisten juhlapyhien näkyväksi tekemistä työyhteisössä.

- Sanon joskus, että olen ”talon pappi”, vaikka se ei varsinainen roolini olekaan. 

Outi toteaa, että pappeuteen sisältyy myös haaste: tunnistaessaan papin ihmiset nopeasti rakentavat muurin, pelkäävät antautua keskustelulle tai miettivät liikaa, mitä voivat sanoa. 

- Minun tehtäväni on auttaa heitä kiipeämään muurin yli: Uskalla puhua minulle!

 

Elämän ohuet paikat

Outi tietää, ettei hädässä oleva ihminen odota hienoja lauseita, tai suurta viisautta. Papin pantapaita päällä kulkiessaan Outin pysäyttää silloin tällöin ihminen, joka kaipaa kuuntelijaa tai keskustelukumppania.

- Papin tunnukset ovat voimakas lupaus siitä, että voin tuoda siihen päällä olevaan hätään helpotusta.

Sairaalapapin työ opetti Outille nöyryyttä. Huoneiden ovien takana nuori pappi joutui usein kokoamaan itseään ennen potilaan kohtaamista.

- Mietin, mitä ihmettä voin sanoa tai tehdä auttaakseni. Opin, että vaikeassa tilanteessa ei voi eikä tarvitse kuin elää se hetki ihmisen seurassa toisena ihmisenä, kestää hänen tuskansa. Se riittää. Ihmisyyden jakaminen toisen kanssa vaatii rohkeutta.

Outi kertoo, että elämän ”ohuet paikat” antavat tunteen pyhän läsnäolosta, niin työssä kuin vapaa-ajallakin. 

- Koen pyhyyden löytyvän kohdissa, joissa todellisuuden eri tasot kohtaavat. Näitä elämän ”ohuita paikkoja” ovat vaikkapa tietyt juhla-ajat, tai kuolema. Niitä voi löytää myös luonnossa, musiikissa ja taiteessa. Se on tunne siitä, että on jonkin suuremman äärellä.

 

Isän levylautasen ääreltä musiikin pariin kasvanut

Musiikki on kuulunut Outin elämään lapsesta asti, ja on edelleen tärkeä voimavara. Kuorossa koko ikänsä laulanut Outi muistaa, kuinka isän levylautasella soi aina hyvä musiikki.

- Kasvoin monenlaisen musiikin pariin. Minulla oli teini-iässä Bon Jovi -kauteni, nykyisin kuuntelen enimmäkseen hyvin tehtyä suomalaista musiikkia, kuten lauluyhtye Rajatonta tai Tuure Kilpeläistä.

Luonto on Outille parhaimmillaan avarissa paikoissa, meren rannalla tai vaikkapa golfkentällä.

- Olen sellainen horisonttiin tuijottelija. Monet työasiatkin loksahtavat kohdalleen luonnossa, vaikkei niitä sinne lähtisikään ratkomaan.

 

Outi Uusimäki

 

ODL:n diakoniatyön päällikkö

Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntapastori 2006-2019

Sairaalapappina Kokkolassa 2005-2006

Teologian maisteri

Kirkon työnohjaajan koulutus

 

Motto: 

Asioita kannattaa mennä kohti, koska päin ne tulevat kuitenkin.

 

ODL:n diakonisen toiminnan työntekijät etsivät, tunnistavat ja lievittävät hätää, tavoitteenaan turvata jokaiselle ihmiselle mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään. Tässä blogisarjassa tutustumme diakonia- ja yhteisötoiminnan ammattilaisiin.

 


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021