Hävikkiruokahanke Prikkaa koordinoiva Pilvi Sauvola: ”Hymy voi pelastaa päivän”

14.05.2020 | 

Oulun seudulta lähtöisin oleva Pilvi Sauvola asui vuosia Helsingissä tehden henkilöstö-, oppilas- ja taloushallinnon töitä. Oman urapolun löytymiseen meni vuosia, mutta nyt ”viittä vaille henkilöstöjohtamisen tradenomi” on viimein itsensä näköisessä työpaikassa, koordinoimassa ODL:n ja DIAK:in yhteistä hävikkiruokahanke Prikkaa. Kaikesta aiemmin kertyneestä työkokemuksesta on ollut hyötyä hankkeiden suunnittelussa ja hanketyössä.

- Olen valinnut ja tulen tästä eteenkin päin aina valitsemaan ihmisten auttamisen. Ehkä tämä on ollut ”työmatka”, jolla on ollut tarkoituksensa.

Pilvi on aina toiminut heikommassa asemassa olevien eteen, mutta elämänarvot napsahtivat kohdalleen lopullisesti myös työelämässä, kun hän joutui keskelle turvapaikanhakijakriisiä vuonna 2015. Alunperin toimistotyössä Punaisen Ristin Oulun piirissä aloittanut Pilvi oli loppujen lopuksi perustamassa kolmea vastaanottokeskusta.

 - Se oli käytännön sosiaalityön oppikurssi vailla vertaa. 

Polveilevat elämänkokemukset tiivistyvät Pilvin henkilökohtaiseksi motoksi: ”Hymy voi pelastaa päivän.” 

- En koskaan menisi sanomaan ”elämä kantaa” -tyylisiä latteuksia hädänalaiselle tai heikommassa asemassa olevalle ihmiselle, joka sinnittelee elämässä kiinni tai miettii, mistä seuraavan ateriansa saa. Toivoa huomiseen haluan kuitenkin luoda, olemalla se kuunteleva korva, lempeä katse tai hymy.

 

”Menetin sydämeni ruoka-avulle”

 

Pilvi pääsi työskentelemään hävikkiruoan parissa jo Punaisen Ristin palveluksessa.

- Menetin sydämeni ruoka-avulle, kun järjestimme hävikkilounastoimintaa Rajakylän seurakuntatalolla. Ruoka-apua tarvitsevien ihmisten kirjo vavahdutti. Apua tarvitsevan taustalla voivat olla taloudelliset tai terveydelliset syyt, mutta hyvin usein myös myös yksinäisyys. Suosittelen vapaaehtoistoimintaan osallistumista kaikille – jokaiselle löytyy oma tapansa auttaa.

Siirtyessään koordinoimaan Prikka-hanketta ODL:lle, hävikkiaihe oli Pilville siis jo tuttu.

- Tähän rooliin oli helppo hypätä: tiesin hävikkiruokaa jakavat kaupat ja Oulun ruoka-avun kenttätoiminnan. Pääsen toteuttamaan intohimoani: heikommassa asemassa olevien ihmisten auttamista, ainakin välillisesti hankkeen avulla.

Prikka-hankkeen puitteissa tehdään esiselvitys ruoka-avun logistiikkakeskuksen perustamisesta Ouluun. Hankkeen aikana kartoitetaan, kuinka paljon Oulussa on hävikkiruokaa ja ketkä sitä jakavat. Myös kohderyhmää on kuultu haastatteluin.

- Olemme saaneet pohjustettua asiaa pitkälle. Meillä on alustava Oulun logistiikkakeskuksen malli tehtynä. Seuraavaksi ehdotamme kaupungille jalkauttamishanketta. Nyt työn alla on mahdollisen logistiikkakeskuksen tilat, palkattava henkilökunnan määrä ja niihin liittyvät kustannukset. Esiselvitys päättyy elokuussa, jolloin jätämme loppuraportin ja pallo keskuksen toteuttamisesta siirtyy muille.”Haluan olla ihmisen luona”

 

Ihmiset ovat olleet Pilvin juttu jo nuoresta. Peruskoulun jälkeen tie vei Yhdysvaltoihin vaihto-oppilaaksi. Vaihto-oppilasperheestä tuli läheinen ja rakas, ja Pilvi toimi vuosia myöhemmin  amerikan-sisarensa morsiusneitonakin.

- Vaihto-oppilasvuosi oli silmiä avaava. Näin konkreettisesti amerikkalaisen yhteiskunnan luokkaerot. Se oli aivan eri maailma muutaman tuhannen asukkaan Oulunsalosta lähteneelle tytölle.

Tulevaisuuteen katsoessaan Pilvi tietää varmaksi vain, että haluaa olla ”ihmisen luona.” 

- Jokainen ihminen ansaitsee tulla kuulluksi ja nähdyksi. ”Osallisuus” oli aiemmin vain hanketeksteissä vilissyt termi, joka ei minulle avautunut. Viimeisten vuosien aikana olen itse konkreettisesti nähnyt, mitä se merkitsee.

Vapaalla Pilvi liikkuu niiden kaikkein tärkeimpien ihmisten, 8- ja 13-vuotiaiden lastensa ja miehensä kanssa. 

- Luontopoluilla liikkuminen yhdessä perheen kanssa ja vanhempieni koti Hailuodossa ovat minulle tärkeitä henkireikiä.Pilvi Sauvola

Projektikoordinaattori, ODL:n ja DIAK:in Prikka-hanke

Punaisen Ristin Oulun osaston toiminnanohjaaja (2016-2019)

Punaisen Ristin Oulun piiri järjestöassistentti (2015-2016)

Hallintoassistentti, Helsingin kaupungin opetusvirasto (2003-2009)

Taloushallinnon merkonomi

Henkilöstöjohtamisen tradenomiopintoja

Suomen kielen ja kirjallisuuden opintoja avoimessa yo:ssa ja avoimessa ammattikorkeakoulussa 

 

Motto: 

Hymy voi pelastaa päivän

 

ODL:n diakonisen toiminnan työntekijät etsivät, tunnistavat ja lievittävät hätää, tavoitteenaan turvata jokaiselle ihmiselle mahdollisuus ihmisarvoiseen elämään. Tässä blogisarjassa tutustumme diakonia- ja yhteisötoiminnan ammattilaisiin.

 


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021