Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylander: ”Turhia käyntejä ei ole”

27.02.2020 | 

Tiina Nylander on toiminut Liikunta- ja yleislääketieteen erikoislääkärinä ODL Liikuntaklinikalla jo vuodesta 2003. Työssään Tiina on erikoistunut rasitusvammojen hoitoon. Liikuntaklinikan ylilääkärinä hän ohjaa myös ODL:llä kouluttautuvia liikuntalääketieteeseen erikoistuvia lääkäreitä.

Tiina pitää työssään nyrkkisääntönä sitä, että turhia käyntejä ei ole olemassakaan.

- Vastaanotolle tulevalla ihmisellä on aina aito huoli tilanteestaan. Potilaan asia otetaan aina vakavasti, vaikka liikuntalääketieteessä harvemmin onkaan kyse hengenvaarallisesta tilanteesta.

 

Polvivammat ja muut alaraajakivut tuovat yleisimmin liikuntalääkärin vastaanotolle

Liikuntalääkärin asiakkaana käy paljon urheiluseuroissa urheilevia nuoria, mutta potilaiden koko ikäjakauma on kolmevuotiaista kahdeksankymppisiin. Yleisimmät syyt vastaanotolle tulemiseen ovat polvivammat ja muut alaraajakivut.

- Kaiken ikäiset ja tasoiset liikkujat, joilla on tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja, ovat tervetulleita vastaanotolle. Meidän työmme on varmistaa, että ihminen voi jatkaa elämäänsä tai harrastustaan haluamallaan tavalla, ilman vaivoja.

ODL Liikuntaklinikan asiantuntijat toimivat tiiminä, joka pohtii yhdessä asiakkaan tilannetta. Liikuntalääkäri ja fysioterapeutti tekevät paljon yhteistyötä.

- Minulla on upeat, pätevät ja kivat työkaverit, joiden kanssa on hienoa tehdä töitä. Voin luottaa paitsi ammattitaitoiseen apuun, myös siihen, että töissä on mukava olla.

Liikuntaklinikan pitkäaikaisimpiin työntekijöihin kuuluva Tiina kokee myös työympäristön tukevan jatkuvaa oppimista.

- Tässä työssä ei tule ikinä valmiiksi. Omista opiskeluajoistani moni asia on kääntynyt jo päälaelleen hoidon ja tiedon suhteen. Ammattitaitoa on myös nöyryys uuden tiedon haltuunotossa.

Tiinan mielestä pätevyyttä on sekin, että tietää oman ammattitaitonsa rajat.

- Minua ei pelota sanoa potilaalle, jos en osaa auttaa. Ohjaan hänet eteenpäin, jos asia menee oman osaamisalueeni ulkopuolelle. Potilaan etu on aina ensin, ja hän voi jossain hetkessä tarvita jonkin toisen alan asiantuntijaa.

 

Isän ja Tarzanin opit kantavat

Siviilissä Tiina on yhden alakoululaisen pojan äiti, ja vapaa-aika kuluu lapsen kanssa liikkuen ja touhuillen.

- Olen urheiluhullusta perheestä lähtöisin, joten liikunta on aina kuulunut elämään. Nyt mennään lapsen ehdoilla, ja oman tavoitteellisemman harrastamisen aika on sitten, kun hän on isompi. Jos aikaa jäisi, matkustelisin ja lukisin nykyistä enemmän.

Tiinan elämänasenne on peräisin lapsuudenkodista. Oma isä oli valoisa ja positiivinen ihminen. Liekö isä vaikuttanut myös pikku-Tiinan lapsuuden haaveammattiin?

- Pienenä halusin astronautiksi, mutta jouduin tyytymään lääkärin uraan! Toivon, että isän asenne on tarttunut, ja voin viedä sitä eteenpäin asiakkaille, ystäville ja lapselleni.

Tiina pitää mottonaan toisen vahvan mieshahmon lausahdusta.

- Uinnin moninkertainen olympiavoittaja ja alkuperäinen Tarzanin näyttelijä Johnny Weissmuller sanoi: ”Tärkeintä on, ettei ote liaanista pääse herpaantumaan.” Tärkeistä asioista täytyy pitää kiinni!

 

Tiina Nylander

Liikunta- ja yleislääketieteen erikoislääkäri, ODL Liikuntaklinikka
Lääketieteen lisensiaatti
Kansainvälisen salibandyliiton lääketieteellisen komitean varapuheenjohtaja
Miesten lentopallomaajoukkueen lääkäri  2006-2010.

 

Motto

Tärkeintä on, ettei ote liaanista pääse herpaantumaan.

 

Varaa aika Tiinan vastaanotolle

 

ODL Liikuntaklinikan asiantuntijat muodostavat huipputiimin, joka palvelee sinua kaikissa liikuntaan, ravitsemukseen, kuntoutukseen ja työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Tässä blogisarjassa kerromme, millaisia ihmisiä titteleiden takaa löytyy.


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021