Testauspäällikkö Jaakko Tornberg: ”Oppi ja motivaatio kulkevat käsi kädessä”

13.02.2020 | 

Jaakko Tornberg, 34, on ODL Liikuntaklinikan testauspäällikkö. Hän valmistui Liikuntatieteen maisteriksi valmennus- ja testausopin koulutusohjelmasta Jyväskylän yliopistosta vuonna 2012. Työnsä ohella Jaakko tekee väitöskirjaa ODL Liikuntaklinikalle ja Oulun yliopistoon, tutkimusaiheenaan sykevaihtelu ja fyysinen aktiivisuus.

 

- Tutkimustyö tukee testauspäällikön hommaa, kun pääsen yhdistelemään käytäntöä ja teoriaa.

Työssä tärkeintä on löytää oikea kuntotesti ja mittaustapa kulloisenkin asiakkaan tarpeeseen.

- Ensimmäiset kymmenen minuuttia ovat testauksessa tärkeät: Miksi asiakas on tullut, mitä hän haluaa tietää? Tämän ymmärtämisellä on iso merkitys kokonaisuuden kannalta. Mitata voin kaikenlaista, mutta joskus alunperin ajateltu testi vaihtuu toiseen, kun todella ymmärrän asiakkaan tarpeen ja sen, minkä testin tuloksia hän voi jatkossa parhaiten hyödyntää.

 

Missä vaiheessa kuntotestiin kannattaa tulla?

Jaakon tyypillisin asiakas on kuntoilija, joka haluaa asiantuntijalta ja testituloksista apua harjoitteluunsa. Moni haluaa esimerkiksi tietää tarkat sykerajansa harjoittelunsa tehostamiseksi. 

- Suosittelen kuntotestiin tulemista myös jokaiselle, joka ei ole oikein päässyt omassa harrastuksessaan vauhtiin. Motivaatio ja oppi kulkevat käsi kädessä: itse testitulos ei useinkaan tule yllätyksenä, mutta moni yllättyy siitä, miten paljon testissä saatavaa tietoa voi hyödyntää omassa harjoittelussa. Tämä oppi on se, joka myös motivoi. Itselle sopivalla harjoittelulla kehittyminenkin on todennäköisempää.

Moni ajattelee, ettei voi mennä kuntotestiin, koska ei ole vielä treenannut tarpeeksi.

- Ei lääkärillekään mennä vasta sitten kun vaiva on hoidettu. Testiin kannattaa tulla harjoittelun alussa, jolloin siitä on eniten hyötyä. Ennen säännöllisen harjoittelun aloittamista on oikein hyvä hetki.

Jaakon työssä erityisen palkitsevaa on törmätä harjoituskentällä tai lenkkipolulla ihmiseen, joka on taannoin käynyt testissä, ja antaa positiivista palautetta: Jaakon vinkit ovat olleet apuna tavoitteen tai haaveen saavuttamisessa tai muuten avuksi harjoittelussa.

 

Pienen lapsen leikkimisen innosta ja liikkumisen riemusta mallia aikuisillekin

Jaakko asuu vaimonsa ja neljän 2-11-vuotiaan lapsensa kanssa Limingassa. Vapaa-aika kuluu perheen ja urheilun parissa, sillä Jaakko toimii valmentajana kuudessa eri jalkapallo- ja salibandyjoukkueessa. 

- Fysiikkavalmennan aikuisia urheilijoita ja apuvalmentajan roolissa olen myös omien lasten harrastuksissa mukana. Onhan aikatauluissa monesti miettimistä! 

Omat lapset ovat pistäneet entisen kilpaurheilijan arjen ajankäytön ja tärkeysjärjestyksen uusiksi, mutta lapset myös antavat joka päivä isälleen uutta perspektiiviä katsomalla ja kommentoimalla asioita pienen ihmisen näkökulmasta. Lapsilta saa myös hyvää oppia:

- Pienen lapsen leikkimisen innosta ja liikkumisen riemusta kun me aikuiset otettaisiin edes vähän mallia, niin oltaisiin varmasti myös terveempiä. Mietimme asioita liian usein negatiiviselta kantilta. Ilon kautta - murehtijoita tässä maailmassa kyllä riittää!

 

Jaakko Tornberg

Testauspäällikkö, ODL Liikuntaklinikka
Liikuntatieteen maisteri, valmennus- ja testausoppi (Jyväskylän yo)
Väitöskirjatutkija
Fysiikkavalmentaja, Limingan Niittomiesten salibandyn edustusjoukkue

Motto:

Ilon kautta – murehtijoita maailmassa riittää!

Varaa aika kuntotestaukseen Jaakon kanssa

ODL Liikuntaklinikan asiantuntijat muodostavat huipputiimin, joka palvelee sinua kaikissa liikuntaan, ravitsemukseen, kuntoutukseen ja työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Tässä blogisarjassa kerromme, millaisia ihmisiä titteleiden takaa löytyy.


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021