Muistan Taunon ja Heikin

20.06.2019 | Riitta Pyky

Muistelen hymyillen lapsuuteni aikoja pienessä maalaiskylässä. Kyläyhteisö ekaluokkalaisesta vaariin kokoontui pelaamaan koulun kentälle pesäpalloa kesällä ja jääpalloa talvella. Muistan Taunon ja Heikin, leppoisat keski-ikäiset miehet, jotka huolehtivat, että minäkin pääsin vuorollani lyömään, vaikken juuri koskaan palloon osunutkaan. Peliporukan ikä-, koko- ja kuntohaitari oli laaja, mutta yhteishenki hyvä ja täynnä huumoria.

Höntsäasenteella pelailun kaipuu iski minuun noin 10 vuotta sitten ja kaverini sai houkuteltua minut pelaamaan pesäpallopuulaakia. Ensimmäisen ja viimeisen kerran. Ainakin toistaiseksi. Puulaakin totisuus yllätti: aikuiset huusivat nuorille tuomareille, säännöistä riideltiin ja pelaajat yrittivät huijata säännöissä voittaakseen. Osumistarkkuuteni oli pysynyt ennallaan, eikä aikoinaan ammattilaisena pelannut lukkarikaan tilannetta juuri helpottanut. Kerran löin sentään juoksun, mutta paloin heti kotipesään, koska intouduin tuulettamaan onnistumistani.

Tutkin työkseni liikkumattomuuden syitä ja taustatekijöitä. Liian vähäinen liikkuminen vaivaa kansainvälisesti jo taaperoitakin. Mielestäni leikillisyys ja hauskuus liittyvät myös liikunta-aktiivisuuteen ja liikkumattomuuteen. Huomaan usein, että kuten muutakin elämää, myös aikuisten liikkumista leimaa suorittaminen. Liikutaan siksi, että lääkäri käski tai että mahduttaisiin uusiin housuihin. Liikuntalaji määräytyy sen mukaan, mitä, millä intensiteetillä ja kuinka paljon liikuntaa median hehkuttama ihmedieetti sisältää. Miksi ilo on niin harvoin liikkumisen motiivina? Miksi emme pohdi ja kokeile niitä lajeja, joista voimme aidosti nauttia? Kunpa emme siirtäisi liikunnan suorittamista myös lapsiimme, sillä lapsena koettu liikunnan ilo kannustaa aktiiviseen elämäntapaan myös aikuisena.

Olisi hienoa, jos aikuisillekin löytyisi peliporukoita, joissa voisi pelata vähemmän vakavasti. Mukaan voisi ottaa lapset ja vanhukset ja pelin päätteeksi kaikille olisi kertynyt liikunta-aktiivisuutta, onnistumisen kokemuksia ja poskilihaksia pakottavia naurunkohtauksia. Löytyykö tällaisia vielä jostain? Pakkaanpa varalta kesälomalle räpylän mukaan, jos vaikka löytäisin itseni höntsäilemästä.


Riitta Pyky
projektikoordinaattori, tutkija
ODL Liikuntaklinikka

Riitta Pyky
Riitta Pyky
Projektipäällikkö, tutkija, palveluesimies

Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021
SULJE
Riitta Pyky
Projektipäällikkö, tutkija, palveluesimies
ODL Liikuntaklinikka
Erityisosaaminen
FT, LitM, insinööri (AMK)
050 312 5818
Albertinkatu 18 A, 2. krs, 90100 Oulu
 
Kokemus
Riitta on käytännönläheinen ja poikkitieteinen terveysliikunnan asiantuntija, joka tuntee liikunnan hyödyt hyvinvoinnille ja työkyvylle. Hallussa on myös eri ympäristötekijöiden (esim. luonnon) merkitys hyvinvoinnille ja liikkumiselle. Kehittämiskokemusta on karttunut ikääntyneiden, hyvinvointiyrittäjien ja nuorten hankkeista. Riitta tutkii jatko-opinnoissaan nuorten miesten liikkumista, liikkumattomuutta ja liikuntaan aktivointia.