Hyvän hankkeen resepti

01.02.2019 | Kaisu Kaikkonen

Hankerahoitusta on tarjolla eri kanavista ja houkutus lähteä hakemaan rahoitusta on suuri. Suomessa pyörii valtaisa määrä hankkeita, joista suurin osa häviää näkymättömiin rahoituksen päätyttyä, osa jo hankkeen aikana. Jokaisella toteuttajalla on haaveena hanke, joka niittää mainetta ja kunniaa ja jää elämään rahoituksen päätyttyä. Mutta millä reseptillä tällainen ”hankekakku” saataisiin leivottua?

Reseptin tärkein aineosa on todellinen, havaittu ja tunnistettu tarve. Yhtään ainoaa hanketta ei kannata lähteä leipomaan ilman oikeaa tarvetta pelkästä keksimisen ja liikevaihtotavoitteen ilosta. Kun olet saanut ahaa-elämyksen, selvitäpä kuitenkin vielä, mitä ratkaisuja on jo kokeiltu ja mahtaako joku jo saman asian tiimoilta asiaa olla tekemässä ja aloittelemassa. Tämä vaatii vähän viitseliäisyyttä, mutta maksaa kyllä vaivan. Niukkojen resurssien aikana päällekkäisyyksiä ei kannata tehdä, vaan lyöttäydy yhteen muiden toimijoiden kanssa. Keskity siihen, mitä osaat ja hae kumppanit sille, mikä ei ole ydintoimintaasi. Porukalla leipomalla syntyy parempi kakku.

Lue huolella rahoitushakuilmoitus, tutustu tarkkaan asiaan liittyviin ohjelmiin ja ohjeisiin. Jos teet hankehakemusta yhdessä muiden toteuttajien kanssa, varmista, että aito yhteistyö toteutuu; kaikkien osallistuminen ja osaaminen hyödynnetään. Kuvaa konkreettisesti mikä on ratkaisusi havaittuun ongelmaan? Miten se eroaa jo olemassa olevista ratkaisuista? Mikä muuttuu, kun ratkaisusi toimii. Hankkeessa on lupa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Ei ole epäonnistumista, jos joku ratkaisu ei toimi. Se on tulos siinä missä se onnistunutkin ratkaisu. Tiedätpä miten ainakaan ei kannata kenenkään tehdä.

Valmista kakkua ei kannata kenellekään tyrkyttää, jos et tiedä minkälaista leivonnaista kohderyhmä haluaa ja tarvitsee. Tätä et voi tietää, jos et osallista kohderyhmää suunnitteluun. Hyväkin idea, jonka saunan lauteilla keksit, voi olla sellaisenaan täysin kohderyhmän tarpeisiin vastaamaton. Yhdessä tuunaamalla siitä kuitenkin voi muotoutua erinomainen, kohderyhmän näköinen ja toimiva resepti.

Jos ja kun hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen, noudata ehdottomasti rahoittajan ohjeita. Ota kaikki ilo irti aloituspalaverista. Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, mutta huonoja maksatushakemuksia ja tiliselvityksiä kyllä! Varmista riittävä osaaminen onnistuneilla rekrytoinneilla ja todellakin – jälleen keskittymällä ydinosaamiseen ja verkottumalla.   Kun pääset osalliseksi, kuulluksi ja toteuttajaksi kehitystyöhön, otat myös mitä ilmeisemmin kehitetyn asian käyttöösi. Malta kuunnella, toimi kokoajana ja potkurina kehitysprosessien eteenpäin viennissä. Monitieteisyys ja -ammatillisuus tuo rikkautta, mutta myös haasteita kehittämistyöhön. Kuunnelkaa, keskustelkaa ja sopikaa yhteisistä käytännöistä. Moniammatillisessa ja -tieteisessä ryhmässä on uskallettava tunnustaa, mikäli ei ymmärrä, mitä eri alan edustaja sanoo.

Kun olet lopulta saanut hienon reseptin ja kakun aikaiseksi, älä piilottele sitä muilta. Tuo rohkeasti paitsi lopulliset tuotokset niin jo leipomisen aikaiset kokemukset muiden tietoon. Kun hankeprosessi sujuu, on helppo hymyillä. Olo on kuin vuorenvalloittajalla – pää pilvissä, mutta kuitenkin jalat maassa. Ja huipulla tuulee aina sen verran ja ilma on ohutta, joten alas on tultava ja käytävä taas uusien haasteiden (ja reseptien) kimppuun.

 

Kaisu Kaikkonen,
palvelujohtaja ODL Liikuntaklinikka

 

Blogi on julkaistu KKI-ohjelman uutiskirjeessä 1/2019 sekä Kipinät-lehdessä 12/2018.


Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021
SULJE