86 km hyvää mieltä

12.06.2018 | Rami Oravakangas

Sain liikuntalääketieteeseen erikoistuvan lääkärin paikan 1.3 alkaen ODL liikuntaklinikalta ja näin ollen kyseeseen tuli muutto Jyväskylästä Ouluun. Tervahiihto järjestettiin kannaltani siis hyvään aikaan ja pääsin osallistumaan ensimmäistä kertaa tapahtumaan. Jyväskylästä tuttuja mäkiä ei Oulun seudulla ole, mutta sitä kompensoimaan löytyi 86km matka Utajärveltä Ouluun. Hiihtoa on tullut harrastettua muun kestävyysliikunnan ohessa, mutta aikaisempi pisin hiihtolenkkini on ollut 50km. Tältä pohjalta lähdin siis mielenkiinnolla tapahtumaan.

Viimeisen 5 päivää maltoin levätä hyvin uuden työn aloituksen ohella. Viimeiseen viikkoon on enää turha yrittää kuntoa kasvattaa ja itse asiassa kaikki kovempi harjoittelu on pois itse suorituksesta. Henkilökohtaisesti tämä on se haastavin vaihe, kun motivaatio olisi korkeimmillaan harjoitella ja lepäämisen myötä treenaaminen maistuisi. Viimeiset kaksi iltaa keskityin tankkaamaan energiaa kehoon.

Itse tapahtuman aamuna oli helppoa siirtyä Utajärvelle Ouluhallin pihalta järjestäjän bussikyydillä. Viimein päästiin matkaan ja vauhti tuntui hyvin helpolta. Valmistautuminen oli siis mennyt suunnitellusti. Sain haettua letkasta sopivan paikan jossa vauhti asettui hieman päälle 18km/h. Menohaluja olisi ollut kovempaan, mutta ajattelin että matkaa kyllä riittää. Lopulta vauhdinjako olikin oikea, sillä keskivauhti oli maalissa sama kuin alussa. Olin varustautunut neljällä geelillä ja yhdellä suklaapatukalla. Jokaiselta huoltopaikalta otin lisäksi yhden mukillisen urheilujuomaa. Yhdessä edellispäivien tankkauksen kanssa tämä tuntui riittävältä. Viidenkymmenen kilometrin jälkeen oli hyppy tuntemattomaan, mutta toisin kuin yksinään hiihdellessä meno oli vielä kevyehköä. Matka alkoi painamaan sitten noin 70km kohdalla ja maalissa tuntui että matka ei loppunut kesken. Oli mukavaa hiihtää koko matka ns. yhtenä lenkkinä, kun ei tarvitse samoja latuja uudestaan hiihdellä. Samoin porukassa vetovuoroja vaihdellessa matka sujui mukavasti.

Jälkifiilikset tapahtumasta ovat hyvät. Hiihdosta palautuminenkin sujui yllättävän nopeasti. Hiihdossa ei lihaksiin tule juoksun kaltaista iskutusta ja kahden nukutun yön jälkeen juokseminenkin tuntui jo sujuvan entiseen tapaan.

Tapahtumassa ympärillä olevista ihmisistä pystyi aistimaan selvästi liikunnan tuomaa hyvää oloa ja mieltä. En muista kohdanneeni yhtään ihmistä, joka ei olisi ollut hymyssä suin. Liikunta siis todellakin luo hyvää mieltä ja antaa energiaa muuhun elämään. Minkä tavoitteen sinä valitset?

Rami Oravakangas
Liikuntalääketieteen erikoistuva lääkäri

Rami Oravakangas
Rami Oravakangas
Liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri, LL
SULJE
Rami Oravakangas
Liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri, LL
ODL Liikuntaklinikka
Erityisosaaminen
liikuntalääketiede
(08) 313 2154
Albertinkatu 18 A, 1. krs, 90100 Oulu
 
Kokemus
Rami on liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri. Hän on entinen SM-tason kestävyysjuoksija, ja harrastaa nykyään hiihtoa, juoksua, pyöräilyä ja seikkailu-urheilua.