Työnantaja – tarjoa työntekijöillesi hedelmä päivässä

12.06.2018 | Marja Vanhala

Ystäväni hampaat kärsivät taannoin siitä, että työpaikan kahvihuoneessa oli tarjolla työnantajan hankkimia keksejä. Helposti saatavilla olevia keksejä meni kahvin kanssa jokunen, eikä purukalusto sitä kestänyt. Samaan aikaan toisen työntekijän painokäyrä kääntyi nousuun, osin keksien syömisen takia. Kun työnantaja päätti, että keksejä ei enää työnantajan laskuun osteta, kukaan ei niitä kauan kaivannut. Tämä on yksinkertainen, mutta loistava esimerkki siitä, miten helposti työnantaja voi vaikuttaa työntekijöidensä terveyteen.

Parhaat muutokset työyhteisöissäkin ovat usein pieniä arkisia valintoja ja tekoja: tarjotaanko kokouksissa pullaa ja vai hedelmiä, onko välipala-automaateissa suolapähkinöiden asemesta maustamattomia pähkinöitä, onko tarjolla raikasta vettä, tuetaanko ruokailua henkilöstöravintolassa, ja millä kriteereillä henkilöstöravintola on valittu. Sähköpostiin räpsähtävät muistutukset taukojumpasta, intrassa olevat kehotukset välttää tänään hissin käyttöä tai ajatuksia herättävät videonpätkät voivat osaltaan edistää liikkumista tai terveyttä edistäviä ravitsemusvalintoja. Osa työntekijöistä ehkä hyötyy järeämmistä ohjelmista kuten liikunta- ja painonhallintaryhmiin osallistumisesta. Niihin mukaan meneminen on usein helpompaa tutulla porukalla työpäivän aikana tai sen päätteeksi. Kun hyvät valinnat tehdään helpoksi toteuttaa, niihin tartutaan useammin.

Joku tietysti miettii, miksi työnantajan pitäisi kiinnostua siitä, miten työntekijät syövät tai liikkuvat töissä tai kotona. Työnantajaa motivoi tieto siitä, että työpaikalla tapahtuvalla ohjauksella on osoitettu olevan yhteys mm. sairauspoissaoloihin, työssä jaksamiseen ja myös työn tuottavuuteen. Yksilöinä meitä kiinnostaa oma terveys, jota voimme vaalia osaltamme syömällä hyvin sekä liikkumalla ja nukkumalla riittävästi. Työaikana omaksutuilla teoilla voi olla suuri merkitys hyvinvointiimme. Katso lisää vinkkejä henkilöstön hyvinvoinnin aktivointiin www.virettäfirmaan.fi.

Marja Vanhala

laillistettu ravitsemusterapeutti, FT

Työkyvyn ja osaamisen johtamisella hyvinvointia ja tuottavuutta Hoiva-alan pk-yrityksiin

www.virettafirmaan.fi, www.odl.fi

ODL Liikuntaklinikka

Marja Vanhala
Marja Vanhala
Projektipäällikkö, ravitsemusterapeutti, tutkija

Kohtuudella
17.09.2021  | Outi Uusimäki
Alku ja loppu
30.08.2021

Mitä sinä osaat?
03.05.2021
SULJE
Marja Vanhala
Projektipäällikkö, ravitsemusterapeutti, tutkija
ODL Liikuntaklinikka
Erityisosaaminen
ravitsemus, elintavat, ylipaino, syömisen hallinta
(08) 313 2154
Albertinkatu 18 A, 90100 Oulu
 
Kokemus
Marja työskentelee ODL Liikuntaklinikalla ravitsemusterapeuttina ja projektipäällikkönä. Hän ohjaa ja kouluttaa yksilöitä ja ryhmiä sekä tutkii ravitsemuksen ja elintapojen yhteyksiä. Erityisesti Marjan vahvuusalueita ovat ylipainoiset aikuiset, syömisen hallinnan haasteita pohtivat ja urheilevat nuoret, sekä ikääntyvät.