Uteliaisuus vei professori Raija Korpelaisen tutkijan uralle: ”Puusepän koulutuskin kiinnostaisi!”

13.04.2021 | 

Terveysliikunnan professori Raija Korpelainen jakaa työaikansa yliopiston ja ODL Liikuntaklinikan kesken, haaveilee puusepän koulutuksesta ja viettää kaiken vapaa-aikansa lapsuusmaisemissaan Pudasjärvellä.

- Lapsena laskin Iso-Syötteen mäkiä jo ennen kuin laskettelurinteitä oli olemassakaan. Kyllä siellä muutamat sukset taisi katketa. En ole vieläkään valmiiden latujen perään, menen mieluummin metsäsuksilla.

Liikuntaklinikalla Raija aloitti fysioterapeuttina, ja suoritti työn ohessa liikuntalääketieteen opintoja. 

Sitten tutkimustyö tempaisi tiedonhaluisen Raijan mukanaan. 

- Fysioterapeutin työ ei tyydyttänyt uteliaisuuttani. Halusin tietää Miksi. Se on ajurini tänäkin päivänä: Mitä ihmiskehossa tapahtuu ja mitä sille voidaan tehdä?

 

Mitä elintapamme oikeasti maksavat?

 

Nykyään Raija toimii ODL Liikuntaklinikan tutkimuspäällikkönä ja Oulun yliopiston terveysliikunnan professorina. Viimeisimmässä Liikuntaklinikan ja yliopiston yhteisessä tutkimuksessa seurataan Pohjois-Suomen syntymäkohorttitutkimusten osallistujia, vuosina -66 ja -86 syntyneitä ihmisiä. Tutkittavia on yhteensä 24 000. Hanketta tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.

- Tutkimme sitä, miten fyysinen aktiivisuus ja liikkumattomuus ovat yhteydessä terveyspalvelujen käyttöön ja niistä aiheutuviin kustannuksiin. Ensimmäistä kertaa meillä on käytössämme tietoa toteutuneista käynneistä eri sairaanhoitopiireissä – ja siis todellisia kustannuksia, ei teoreettisia laskelmia.

Raijan yksikön tutkimuksen kohteena on myös ihmisen liikkumisen todelliset profiilit: eivät pelkästään liikuntasuoritukset ja niiden täyttyminen, vaan istumisen, seisomisen ja makoilun todellinen rytmitys vuorokauden tai viikon ajalla.

- Rohkaisevaa on ollut havaita, että vielä kahdeksankymppisilläkin paikallaanolon vähentäminen näkyy positiivisella tavalla sokeriaineenvaihdunnassa.

 

Tutkimustulokset mieluummin Seiskan kanteen kuin kirjahyllyyn

 

Tutkijankammioon Raija ei halua hautautua. Tutkimustulokset eivät saa jäädä pöytälaatikoihin ja kirjahyllyihin happanemaan. Työssään hän tekee tiivistä yhteistyötä yliopiston viestintäkoordinaattorien kanssa. 

- Olemme saaneet tuloksiamme julkaistua New York Timesia myöten. Ei se vie tutkijalta uskottavuutta, että työn hedelmistä kerrotaan koko kansalle, vaikka sitten Seiskan kannessa. Kansaa vartenhan me työtämme teemme!

Liikuntaklinikalla Raija luotsaa myös tohtorikoulutettavia.

- Jatko-opiskelijamme todella inspiroivat minua! He ovat tehneet mahtavia havaintoja, jotka todella muuttavat ymmärrystämme ihmisen elämänmittaiseen terveyteen vaikuttavista tekijöistä. 

 

”Ihminen ehtii tehdä monenlaista”


Tutkijan päivät ovat pitkiä, joskus ympäripyöreitä. Luonto ja liike ovat sille pakollista vastapainoa. Kun lapset olivat pieniä, he kysyivät, miksi äiti saa aina pelata tietokoneella. 

- Tein sillon väitöskirjaa. Sanoin aina, että ensi viikolla helpottaa. Sanon niin edelleenkin kaikille.

Raija on opettanut lapsilleen myös, että ihminen ehtii työkseen tehdä ja kokeilla monenlaista. 

- Olen istunut kaupan kassalla ja toiminut fysioterapeuttina, opiskellut terveystieteiden lisäksi rakennuspiirtäjäksi, kasvatustieteitä ja tiedeviestintää. Rakastan tutkimisen lisäksi kädentöitä. Olen tehnyt mökillemme pirtinpöydän ja lapsilleni seinäkellot. Professuurin alettua halusin lähteä puusepän opintoihin, mutta silloin mies toppuutteli, että josko katson nyt yhtä hommaa hetken aikaa. 

Vapaalla Raija suuntaa metsään ja tekee jopa kuuden tunnin lenkkejä Syötteen mäntykankailla ja vaaroilla miehensä ja aikuisten lastensa kanssa. 

- Kesällä kuljemme polkuja, talvella liikumme lumikengillä tai metsäsuksilla. Syötteellä olen aina perillä.Raija Korpelainen

Tutkimuspäällikkö, ODL Liikuntaklinikka

Terveysliikunnan professori, Oulun yliopisto

Terveystieteiden maisteri

Fysioterapeutti

 

Motto:

”Miten niin ei voi?” 

 

Tutustu ODL Liikuntaklinikan tutkimushankkeisiin.

Tutustu ODL:n julkaisuihin.

 

ODL Liikuntaklinikan asiantuntijat muodostavat huipputiimin, joka palvelee sinua kaikissa liikuntaan, ravitsemukseen, kuntoutukseen ja työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. Tässä blogisarjassa kerromme, millaisia ihmisiä titteleiden takaa löytyy.