ESIKOTO-hankkeen hyvinvointitoritapahtuma Heikinharjun vastaanottokeskuksessa

09.02.2018

 

 

Hyvinvointitori-tapahtuma Heikinharjun vastaanottokeskuksessa

ESIKOTO-hanke järjesti Oulussa Heikinharjun vastaanottokeskuksessa keskuksen asukkaille hyvinvointitorin tammikuussa 2018. Tapahtumapaikkana toimivat vastaanottokeskuksen tilat ja piha-alue. Tapahtumaan saatiin mukaan useita mahtavia yhteistyökumppaneita. Hivpoint piti seksuaaliterveysluentoja naisille ja miehille. Jalkapalloseura Herculeksen Lähirähinä-hanke oli edustettuna pihapelien merkeissä ja SuksiQC oli opettamassa hiihtämisen saloja. Myös Tyttöjen talo sekä Yhden vanhemman perheiden liitto olivat tuomassa omia toimintojaan tutuiksi. 

Hanketoimijoista Diakonia-ammattikorkeakoulu oli esittelemässä suunterveydenhoitoa ja ODL talkootyötoimintaa sekä työhyvinvointia muun muassa Juhani Ilmarisen Työkyvyn talo-malli ja Suomen Mielenterveysseuran mielenterveyden käden avulla. Metsähallitus oli tuonut mukanaan virtuaalilasit, joiden kautta keskuksen asukkaat pääsivät seikkailemaan kansallispuistoissa eri puolilla Suomea. Ja päästiinhän tapahtumassa rentoutumaan myös hieronnan ja tanssin merkeissä, kiitos innokkaiden vapaaehtoisten!

Hyvinvoinnin merkitys

Yksilön hyvinvointi koostuu useasta osatekijästä. Hyvinvointiin vaikuttaa ympäristö ja elinolot, joissa kasvamme ja elämme. Myös ihmisen mahdollisuus toteuttaa itseään on erittäin tärkeää. Yksilöllisiä hyvinvoinnin tekijöitä ovat sosiaaliset suhteet, psyykkinen hyvinvointi sekä fyysinen terveys. Nämä hyvinvoinnin osatekijät vaikuttavat toinen toisiinsa.

Turvapaikanhakijoiden hyvinvointia voidaan edistää vastaanottokeskuksissa järjestämällä heille erilaista aktivoivaa toimintaa ja tarjoamalla erilaisia mahdollisuuksia osallistua ja toimia yhteiskunnassa.  Vastaanottokeskuksissa toimii eri järjestötoimijoita tuoden erilaista harrastetoimintaa ja virikkeitä asukkaiden arkeen lisäten sitä kautta turvapaikanhakijoiden psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia.

Hyvinvointitorin tarkoituksena oli tuoda asukkaille tutuksi heille suunnattuja harrastustoimintoja ja aktiviteetteja. Asukkaita kävi päivän aikana kiitettävästi tutustumassa eri pisteillä ja iloisia kasvoja oli ympärillä paljon. Tehdään jatkossakin hyvää hyvinvoinnin eteen yhdessä!

 

Esikotouttamisen kehittämishanke Pohjois-Pohjanmaalla eli ESIKOTO-hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama hanke, jonka tavoitteena on tuottaa ja kehittää turvapaikanhakijoille sekä vastikään oleskeluluvan saaneille mielekästä toimintaa, joka edistää yhteisöön kiinnittymistä ja ehkäisee laitostumista. ESIKOTO-hanke tekee mielellään yhteistyötä järjestöjen kanssa. Mikäli sinä tai organisaatiosi olette kiinnostuneita, hyvinvointia edistävän toiminnan järjestämisestä turvapaikanhakijoille, otathan yhteyttä Pauliina Klasila 050-3125813 tai pauliina.klasila@odl.fi.

Katso lisää: ESIKOTO- hankkeen Facebook-sivut