Perhekuntoutusyksikkö Familia

20.09.2017

 

 

Perhekuntoutusyksikkö Familian asunnossa vastaan tulee iloinen Susanna pienen Jutta tyttönsä kanssa. Susannan ystävällinen hymy ja Jutan iloinen ilme saavat heti hyvälle tuulelle. Susanna kertoo iloisesti, että tänään on hänen viimeinen päivä perhekodissa. Peräkärryyn on pakattu suurin osa tavaroista ja muutto kotiin tapahtuu huomenna. Susanna kertoo viimeisen viiden kuukauden olleen hyvää aikaa hänelle ja perheelle. Kodinomainen Familia on tarjonnut hänelle hyvät puitteet arjen pyörittämiseen ja saamiseen oman elämänsä raiteilleen. Perusarjen, ruoanlaiton, pyykinpesun ja lapsen kanssa oleskelun, lisäksi päiviin on kuulunut keskustelut ohjaajien kanssa.

Alkuun Susannalla oli vaikeaa keskustella. Hän ei luottanut kehenkään niin, että olisi halunnut kertoa omista asioistaan. Aikaisemmat huonot kokemukset olivat muokanneet häntä niin ettei hän enää luottanut ihmisiin. Pikku hiljaa ODL:n ohjaajat saivat hänet luottamaan heihin ja hän alkoi puhua asioistaan. Sittemmin päivittäiset keskustelut ja yhteistyö ohjaajien kanssa ovat antaneet hänelle paljon. Hän jakaa kiitosta ODL:n ohjaajille siitä, että nämä ovat aitoja ja kohtaavat ihmiset ihmisenä. Heille on helppo puhua kaikesta, he välittävät aidosti.  Ohjaajille asukkaat ovat sydämenasia ja se myös tuntuu arjessa. Familian kodinomaisuus saa myös Susannalta positiivista palautetta: ” tämä ei ole laitos vaan täällä on kodin tuntua”.

Lähtiessä Susanna haluaa korostaa luottamuksen tärkeyttä, ilman sitä ei pärjää eikä saa apua. ODL on palauttanut hänen luottamuksensa ihmisiin ja hän katsoo eteenpäin luottavaisin mielin. Tapaaminen jättää positiivisen vireen, että nyt Susanna on saanut hyvät eväät jatkaa eteenpäin.