Ajankohtainen tiedote ODL:n toimintaan liittyen

14.01.2021

Vallitseva koronaepidemiasta johtuva poikkeustilanne on aiheuttanut muutoksia Oulun Diakonissalaitoksen toimintaan niin ODL Hoivapalveluiden kuin ODL Säätiönkin osalta.


Toimintojen tilanne

Vierailusuositus 1.12.2020-1.2.2021

ODL:n kaikissa asumispalveluissa pyydämme välttämään vierailuja korona-aikana korkean riskiryhmän asukkaiden luona. Ota yhteyttä aina hoitohenkilöstöön etukäteen ja sovi vierailusta hoivakodissa, jos koet että vierailusi on välttämätön.

Vierailujen välttämisellä haluamme suojata riskiryhmään kuuluvia asiakkaitamme ja myös heidän hyvinvoinnistaan huolehtivaa henkilökuntaa.

Vierailujen sijaan on omaisilla mahdollista soittaa videopuheluita tai tavallisia puheluita meillä asuville läheisille. Yhteydenpitotavoista kannattaa keskustella henkilökunnan kanssa yhdessä, jotta löytyy juuri teille sopiva tapa pitää yllä yhteydenpitoa läheiseenne.

Hengellinen tuki:

ODL:n Hoivapalveluiden yksiköissä järjestettävät paikan päällä toteutettavat hartaudet on peruttu toistaiseksi. Paikallisseurakuntien papit ovat käytettävissä yksityistä ehtoollista varten ja sielunhoitotilanteisiin, mikäli sellaiselle on tarvetta. Näistä tapauksista neuvotellaan erikseen hoivayksikön kanssa.  

ODL diakoniatyön päällikkö Outi Uusimäki tuottaa joulun ajan materiaalia hoivapalveluiden käyttöön videoina. Seurakunnat lähettävät jumalanpalveluksia ja mahdollista muuta hartaustoimintaa internetin välityksellä paikallisen käytännön mukaan.

Lisätietoa:

 • Kempeleen seurakunta: kempeleenseurakunta.fi
 • Limingan seurakunta: liminganseurakunta.fi
 • Lumijoen seurakunta: lumijoenseurakunta.fi
 • Oulun tuomiokirkkoseurakunta: virtuaalikirkko.fi
 • Ylitornion seurakunta: ylitornionseurakunta.fi

Omaishoidettavien päivätoiminta ja kotikuntoutus:

Päivätoiminta on tauolla 1.2.2021 saakka. Kotikuntoutuskäynnit toimivat edelleen turvallisesti toimien. Fysioterapiat toteutamme välttämättömyysperiaatteella 18.1.2021saakka.

Lasten-, nuorten- ja perhepalvelut:

Lastensuojeluyksiköidemme Nuortenkoti Auroroita ja perhekuntoutus Familiaa koskee suositus vierailuiden välttämiselle. Vierailut eivät ole täysin kiellettyjä, mutta toivomme vain välttämättömien vierailujen toteutumista. Pyydämme sopimaan mahdollisista vierailuista henkilökunnan kanssa. Vierailethan vain terveenä, huolehdit hyvästä käsihygieniasta ja muista vallitsevista suojautumissuosituksista.

Nuorten kotilomat jatkuvat suunnitellusti, ellei peruuttamiseen ole tartuntatautilakiin nojautuvia perusteita.

Oulussa toisen asteen koulutuksen siirryttyä etäopetukseen tuemme nuorten koulunkäyntiä osana perustehtäväämme. Perusasteen opetus jatkuu kuntien ohjeistuksen mukaisesti.

Lastensuojelun avopalveluiden toimintaa jatketaan normaalisti huolehtien hygieniasta ja suojautumisesta annettuja valtakunnallisia ja alueellisia suosituksia. Osa avopalvelu-käynneistä voidaan korvata etäyhteyksillä menettelyn soveltuessa käytettäväksi.

ODL:n vapaaehtoistoiminta:

Ystävätoiminnan tapaamiset ovat tauolla 1.2.2020 asti. Ystävätuettavaan voi pitää yhteyttä etäyhteyksiä hyödyntämällä, mikäli asiakkaan tilanne sen mahdollistaa.

Ikääntyneiden ryhmätoiminnot ovat tauolla toistaiseksi.

Keikka-apupyynnöt katsotaan tapauskohtaisesti. Palveluasunnoissa asuvien asiakkaiden kohdalla asiointiavun käyttämisestä päättää se yksikkö, joka palveluasumisen järjestää, ja linjaus tarkistetaan keikkapyynnön yhteydessä. Itsenäisesti asuvien asiakkaiden kohdalla tarkastellaan kokonaisuutta ja asian hoidon välttämättömyyttä suhteessa voimassa oleviin ohjeistuksiin.

Yhteisötoiminnan laulutilaisuudet toteutetaan videon välityksellä. Lisätietoa ja linkit videoihin löytyvät täältä.

PAKUN ryhmätoiminnot ovat tauolla 1.2.2021 asti.

Avustustoiminta vähävaraisten lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen jatkuu ja hakemuksia käsitellään noin kolmen viikon välein.

Sosiaalisen kuntoutuksen palvelut:

Avoimet olohuonetoiminnot ja kohtaamispaikat on päätetty sulkea Oulun kaupungin linjauksen mukaisesti 1.12.2020–1.2.2021 väliseksi ajaksi. Sulkeminen koskettaa seuraavia kohtaamispaikkoja:

 • Nuorisokahvila Walkers
 • MERKE-hankkeen olohuone
 • Yhdistämö-hankkeen kohtaamispaikkatoiminta.

Yksilöohjaukset/-vastaanotot palveluissamme toteutuvat normaalisti. Yhteydenotot toivomme ensisijaisesti puhelimitse ja ajanvarauksella tapahtuva asiakasvastaanotto toteutetaan sovitusti, mutta mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksiä hyödyntäen. Voit olla puhelimitse yhteydessä työntekijään, mikäli sinulla on infektio-oireita ja haluat perua ajanvarauksen. Sovitut kotikäynnit ja tapaamiset toimitilojemme ulkopuolella perutaan toistaiseksi.

Ryhmätoiminnot perutaan tai muokataan etäyhteydellä toteutettavaksi 1.12.2020–1.2.2021 väliseksi ajaksi. Ko. ajanjaksona toimitiloistamme ulospäin suuntautuvat retket, liikuntakäynnit ja tapahtumiin osallistumiset perutaan.

ODL Liikuntaklinikka:

 • Lääkäreiden, ravitsemusterapeuttien ja fysioterapeuttien yksilövastaanotot jatkuvat normaalin tapaan. Noudatamme tarkasti viranomaisohjeita ja henkilökuntamme sekä asiakkaamme käyttävät maskia.
 • Etävastaanotto on hyvä vaihtoehto ja sopii hyvin monenlaiseen tarpeeseen. Etävastaanottoaikoja voi varata lääkäreille, ravitsemusterapeutille ja liikuntafysiologille verkkoajanvarauksemme (https://kurki.odl.fi/app)  kautta tai soittamalla ajanvarausnumeroomme puh. 08 313 2154.
 • Kuntotestaustoiminta jatkuu normaaliin tapaan yksilötestien osalta. Ryhmätestit on peruttu tai muutettu yksilötesteiksi.
 • Koulutustilaisuudet ja yleisöluennot on peruttu vuoden loppuun saakka. Etäkoulutukset ja -tilaisuudet toteutuvat suunnitellusti.
 • Hankkeiden kohderyhmätoiminnat toteutetaan etäyhteyksien kautta.


Lisätietoja palveluistamme: http://www.odl.fi/liikuntaklinikka