Ajankohtainen tiedote ODL:n toimintaan liittyen

19.05.2020

(Päivitetty 20.5. klo 15.15)

Vallitseva koronaepidemiasta johtuva poikkeustilanne on aiheuttanut muutoksia Oulun Diakonissalaitoksen toimintaan niin ODL Hoivapalveluiden kuin ODL Säätiönkin osalta. ODL on mukana Oulu-avun toiminnoissa, mistä lisätietoa löytyy koostetusti tästä linkistä.

Toimintojen tilanne

Vierailukielto:

ODL:n kaikissa asumispalveluissa jatkuu edelleen vierailukielto. Vierailukielto koskettaa kaikkia vierailijoita ja omaisia infektioriskin minimoimiseksi.

Vierailukielto tarkoittaa sitä, että kaikkia ulkopuolisia vierailuja vältetään. Vain asukkaiden lääkärin myöntämällä luvalla on vierailut sallittuja erikseen etukäteen sovittuna ajankohtana. Näistä tilanteista tarkemmat ohjeet saatte asumispalveluiden henkilökunnalta.

Vierailukiellolla haluamme suojata riskiryhmään kuuluvia asiakkaitamme ja myös heidän hyvinvoinnistaan huolehtivaa henkilökuntaa.

Vaikka vierailut on tällä hetkellä kielletty, on omaisilla mahdollista soittaa videopuheluita tai tavallisia puheluita meillä asuville läheisille. Yhteydenpitotavoista kannattaa keskustella henkilökunnan kanssa yhdessä, jotta löytyy juuri teille sopiva tapa pitää yllä yhteydenpitoa läheiseenne.

Hengellinen tuki:

ODL:n Hoivapalveluiden yksiköissä järjestettävät paikan päällä toteutettavat hartaudet on peruttu toistaiseksi.  ODL:n diakoniatyön päällikkö Outi Uusimäki sekä tilanteen mukaan paikallisseurakuntien papit ovat käytettävissä yksityistä ehtoollista varten ja sielunhoitotilanteisiin, mikäli sellaiselle on tarvetta. Näistä tapauksista neuvotellaan erikseen hoivayksikön kanssa.  

Seurakunnat lähettävät jumalanpalveluksia ja mahdollista muuta hartaustoimintaa internetin välityksellä paikallisen käytännön mukaan.

Lisätietoa:

 • Kempeleen seurakunta: kempeleenseurakunta.fi
 • Limingan seurakunta: liminganseurakunta.fi
 • Lumijoen seurakunta: lumijoenseurakunta.fi
 • Oulun tuomiokirkkoseurakunta: virtuaalikirkko.fi
 • Ylitornion seurakunta: ylitornionseurakunta.fi

Omaishoidettavien päivätoiminta ja kotikuntoutus:

Päivätoimintaryhmät sekä kotikuntoutuskäynnit on  peruttu toistaiseksi. Työntekijät ilmoittavat myöhemmin  asiakkailleen, milloin ryhmien kokoontuminen sekä kotikuntoutuskäynnit aloitetaan seuraavan kerran.

Lasten-, nuorten- ja perhepalvelut:

Asumispalveluita koskeva vierailukielto on voimassa kaikissa yksiköissämme. Asiakkaita on tiedotettu ja valistettu valtioneuvoston ohjeistuksesta. Koulujen sulkeuduttua koulutyötä jatketaan yksiköissä koulun ohjeistuksen mukaan henkilöstömme tukemana. Erillisen henkilöstösuunnitelman mukaiset toimenpiteet on otettu käyttöön 18.3.2020 aamuvuorosta alkaen. Oulun seudun Aurorakotien henkilöstöä on lisätty arki-aamuvuoroihin yhden sote-tutkinnon omaavan työntekijän verran yhtiön keskeytyneen toiminnan henkilöstöstä. Tämä on tehty asukkaiden koulutyön ja arjen välttämättömien toimintojen turvaamiseksi.

Lastensuojelun avopalveluiden toimintaa on jatkettu normaalisti. Kuitenkin siten, että sovittuja tapaamisia asiakkaiden toimesta on terveysperustein peruttu. Osa avopalvelukäynneistä on korvattu etäyhteyksillä menettelyn soveltuessa käytettäväksi.

ODL:n vapaaehtoistoiminta:

Ystävätoiminta jatkuu etäyhteyksiä hyödyntäen mahdollisuuksien mukaan. Ryhmätoiminnot ovat edelleen tauolla. Keikka-avun vapaaehtoiset toimivat yhteistyössä Caritaksen asiointiavun kanssa Oulun alueella asuvien ikääntyneiden tukena.

Yhteisötoiminnan laulutilaisuudet toteutetaan videon välityksellä kahden viikon välein. Lisätietoa ja linkit videoihin löytyvät tästä linkistä

PAKUN ryhmätoiminnot käynnistyvät 1.6. täydellä teholla.

Avustustoiminta vähävaraisten lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen jatkuu ja hakemuksia käsitellään noin kolmen viikon välein.

ODL Karanteenikampa -verkkopalvelu tarjoaa poikkeustilanteen arkeen virkistystä, iloa ja ideoita verkossa osoitteessa odl.fi/karanteenikampa.

 

Sosiaalisen kuntoutuksen palvelut:

Suomen hallituksen linjausta noudattaen mukautamme edelleen toimintaamme koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

 • Avoimet olohuonetoiminnot ja kohtaamispaikat ovat suljettuina 30.5. asti, jonka jälkeen olohuoneet avataan hallitusti viranomaisohjeita noudattaen. Toukokuun loppuun saakka WalkersinMERKE- hankkeen ja Rajakylän olohuoneen toiminnot toteutuvat yksilö- ja etäohjausmuotoja hyödyntäen.

 • Kuntouttava  työtoiminta (ODL Startti) palaa asteittain myös kasvotusten toteutuvaan ohjaukseen 14.5. alkaen. Poikkeusajan toiminnassa mahdollistetaan toimintaan osallistuminen osittain myös etäohjauksena.
 • Uusi Kohtaamispaikka ja kahvila ODL Helmi avataan osoitteessa Isokatu 47, 1.6.2020 alkaen, tervetuloa!

  Aukioloajat:
  ma klo 9–13 avoin kahvila
  ti–to klo 9–13 avoin kahvila, klo 15–20 Walkers-kahvila 13–18-vuotiaille nuorille
  pe klo 9–13 avoin kahvila, klo 16–22 Walkers-kahvila 13–18-vuotiaille nuorille

  Virallisia avajaisia juhlimme elokuussa 2020.

 • Yksilöohjaukset/-vastaanotot palveluissamme toteutuvat normaalisti. Yhteydenotot toivomme ensisijaisesti puhelimitse ja ajanvarauksella tapahtuva asiakasvastaanotto toteutetaan sovitusti, mutta mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksiä hyödyntäen. Voit olla puhelimitse yhteydessä työntekijään, mikäli sinulla on infektio-oireita ja haluat perua ajanvarauksen.
 • Ryhmätoimintaa käynnistellään myös kasvokkain tapahtuvana etäohjauksen rinnalla 1.6. alkaen. Ulospäin suuntautuvat retket, liikuntakäynnit ja tapahtumiin osallistumiset toteutetaan valtakunnalliset viranomaisohjeet huomioiden.

Lisätietoa palveluistamme: www.odl.fi/sosiaalinenkuntoutus

 

ODL Liikuntaklinikka

 • Lääkäreiden, ravitsemusterapeuttien ja fysioterapeuttien yksilövastaanotot jatkuvat normaalin tapaan.

 • Kuntotestaustoiminta jatkuu normaaliin tapaan yksilötestien osalta. Ryhmätestit on peruttu tai muutettu yksilötesteiksi.

 • Etävastaanottoaikoja voi varata lääkäreille, ravitsemusterapeutille ja liikuntafysiologille  verkkoajanvarauksemme kautta tai soittamalla ajanvarausnumeroomme 08 313 2154.

 • Koulutustilaisuudet ja yleisöluennot on peruttu heinäkuun loppuun saakka. Uudet ajankohdat on ilmoitettu ja ilmoitetaan kevään aikana www-sivuillamme ja facebookissa.

 • Etäkoulutukset toteutuvat suunnitellusti.

 • Hankkeiden kohderyhmätoiminnat jatkuvat toistaiseksi etäyhteyksien kautta.Suosittelemme etäyhteydenottoa aina, jos sinulla on mitään hengitystieoireita tai tunnet itsesi flunssaiseksi.