Tunnelmia Päivätoiminnasta

05.10.2018

Aamulla Heinäpään Vesper-kotiin saapui iloinen joukko asiakkaita Päivätoimintaan. Iloiset tervehdykset jaettiin Railille ja Pirjolle sekä kaikille paikalle tulleille. Iloinen puheensorina alkoi saman tien ja kaikesta näki, että täällä viihdytään toistensa seurassa. Alkuun katsottiin päivän ohjelma, joka näytti mukavalta ja monipuoliselta. Päivään oli sisällytetty ajankohtaisia aiheita sekä erilaisia aistielämyksiä. Ohjaaja Pirjo kertoi, että erilaiset aistielämykset ovat tärkeitä muistisairaille koska aivotoiminnan aktivoituessa on helpompi keskustella monenlaisista asioista.

Tällä kertaa päivän yksi teemoista oli kahvi ja kahviesineet. Paikalle ryhmäläiset olivat tuoneet kahvipannuja ja kahvimyllyn. Keskustelussa muisteltiin kahvi-sanaston avulla menneitä aikoja, korvike ja vastike herättivätkin runsaasti keskustelua, kahvin korvikkeena kun oli käytetty esimerkiksi voikukkaa, rukiita ja erilaisia juuria. Tammenterhon käyttöä korvikkeena ei kukaan muistanut käyttäneensä.


Kahvikeskustelun jälkeen valmistettiin syksyn värikkäistä lehdistä ruusuja. Kaikki pyörittelivät innokkaina ruusuja vaaseihin ja veivät niitä halutessaan kotiinkin. Käsillä tekemisen aikana oli mukava kuunnella Olavi Virtaa ja jutella syksyyn liittyvistä aiheista. Ruusujen teon lopuksi, Olavi Virran syksyiset lehdet laulun soidessa taustalla, Ismo ojensi Hilkalle kauniin ruusun muistoksi päivästä. Kädentaito- tuokion jälkeen oli vuorossa tuolijumppaa, Pirjon ohjaamana kaikilla verenkierto vilkastui päästä varpaisiin.

 


Vetreytyneenä siiryttiin kohti ruokalaa, lounaan lomassa puhe sorisi ja kaikilla oli mukavaa keskenään. Keskustelunaiheina soljuivat lempiruoat sekä ajankohtaiset uutiset. Ruokahetken päätyttyä lounas todettiin maistuvaksi ja ravitsevaksi.

Ruokailun jälkeen oli vaihtoehtoisesti ulkoilua, Wilhelmiina-pikkuleipien leipomista tai lepohetki. Hyvää palautetta tuli siitä, että ruokailun jälkeiseen hetkeen voi itse vaikuttaa mieltymysten mukaan, kaikille kun ei nokosten ottaminen tunnu hyvältä ajatukselta.

Uunituoreiden Wilhelmiinojen kanssa maisteltiin Ailan tekemää kreikkalaista kahvia. Kahvin omantakeinen maku jakoi mielipiteitä, osa tykkäsi kahvista kun taas toisille maku oli liian erikoinen. Railin mielestä kahvi oli hyvää ja hän otti toisenkin kupin kahvia. Ismo taas kuvaili kahvia yskänlääkkeen ja hammastahnan sekoitukseksi saaden koko huoneen purskahtamaan iloiseen nauruun.


Kahvihetken ja Wilhelmiinojen jälkeen oli aika mennä kuntosalille. Muutamalle tämä oli päivän odotetuin osuus ja se aiheutti iloisia huudahduksia. Reippaat askeleet veivät kohti kuntosalia, jossa alkuverryttely oli huivijumppa Railin ohjaamana. Jokainen valitsi mieleisen huivin jota liikuteltiin musiikin tahtiin.

Kuntosaliharjoittelun jälkeenkin oli vielä yksi herkutteluhetki sillä päivänlopuksi nautittiin Arjan-päivän kunniaksi kakkukahvit. Ennen kotiinlähtöä laulettiin syyslauluja. Päivän päätteeksi ryhmäläiset olivat yhtä mieltä siitä, että yhdessäolohetket antavat paljon energiaa arkeen.  Yleinen mielipide olikin, että loistava yhteishenki sekä mahtavat ohjaajat tekevät päivistä sellaisia, että päivän loputtua alkaa jo odottamaan seuraavaa käyntiä.