ODL Liikuntaklinikka tutkii ja hoitaa

15.10.2021

 

Lokakuun teemana: Rasitusastma

 

Rasitusastmaa sairastaa muutama prosentti väestöstä, minkä lisäksi lähes 90 prosenttia astmaatikoista ja kolmasosa allergista nuhaa sairastavista kokee ajoittain rasitukseen liittyviä hengitysoireita. Nuorilla liikunnan harrastajilla rasitusastmaoireilu on hyvin yleistä.

Rasitusastmaoireiden syntymekanismia ei tunneta tarkkaan. Todennäköisimmin se liittyy astma- ja atopiataipumuksen lisäksi lisääntyneen ilmavirtauksen aiheuttamaan hengitysteiden kuivumiseen ja viilentymiseen, mikä sopii hyvin siihen, että oireilu on tavallisempaa talviurheilua harrastavilla. Rasitusastman seurauksena hengitystiet supistuvat aiheuttaen mm. yskimistä ja hengityksen vinkunaa. Yskiminen voi olla voimakasta erityisesti liikunnan yhteydessä. Rasitusastmaa epäiltäessä on tärkeää huomata ero normaalin hengästymisen ja rasitusastman aiheuttaman hengästymisen välillä. Useimmat meistä hengästyvät liikunnan tai muun fyysisen rasituksen yhteydessä, mutta sykkeen laskiessa hengästyneisyys menee yleensä nopeasti ohitse. Rasitusastmasta kärsivällä oireet voivat kuitenkin pitkittyä ja esiintyä huomattavasti voimakkaampina. Yhtäjaksoinen aerobinen rasitus aiheuttaa yleensä enemmän oireita kuin toistuvat lyhytkestoiset rasitusjaksot tai anaerobinen rasitus. Rasituksen ohella oireita lisäävät mm. kylmä ja kuiva ilma, pöly, uimahallien kloori ja hengitystieinfektiot. Rasitusastmaa epäiltäessä tehdään tavanomaiset astmaan liittyvät tutkimukset sekä erilliset rasitustestit esim. rasitusspirometria juoksumatolla tai kuntopyörällä.

Diagnoosin selvittyä rasitusastman lääkehoito ja seuranta suunnitellaan yksilöllisesti. Rasitusastma ei ole este liikunnan harrastamiselle ja kilpaurheilulle.  

Epäiletkö oirekuvasi taustalla rasitusastmaa? Otathan yhteyttä asiantuntijoihimme.

Ajan vastaanotolle voit varara soittamalla numeroon (08) 313 2154 tai sähköisen ajanvarauksemme kautta.