Anja

Anjan tarina

”Luulin, että sota-aikana aurinko ei paista, mutta kyllä se paistoi. Pakkasta oli 40 astetta. Venäläiset koneet pommittivat Vaasaa ja pudottivat pommin myös Ylistaron kohdalla. Vähässäkyrössä koneet lensivät kotimme yli menomatkan ja paluumatkan, ihan rauhassa kirkkaalla taivaalla. Sitä oli paha katsoa. Olimme nuoria ja maassa oli sota.

Olin 19-vuotias kun hakeuduin lotaksi. Lapualla käydyn kahden viikon kurssin jälkeen koko ryhmämme komennettiin miehitetyn Viipurin sotavankisairaalaan. Hoidin pahasti haavoittuneita vihollisia ja amputoin nuorten venäläissotilaiden paleltuneita jalkoja. Jälkeenpäin olen miettinyt, että se oli liian vaikea paikka. Aamuisin laskimme, montako yöllä oli kuollut.

8 kuukauden päästä pyysin eroa, halusin suomalaiseen sairaalaan. Minut määrättiin Hanhikosken saksalaiseen sotasairaalaan, jossa oli toipilaita. He olivat taistelleet suomalaisten rinnalla. Joskus potilaat jekuttivat meitä hoitajia, vaikkapa huvikseen lastoitetulla kädellä. Heitä sitten passattiin.

Olin aina ajatellut, että haluan sairaanhoitajaksi. Siksi hainkin lääkintälotaksi. Lääkintälotan työstä minulla on valtioiden päämiesten myöntämiä mitaleita ja allekirjoittamia kunniakirjoja.

Minulla ei kuitenkaan ollut koulupätevyyttä. Joku neuvoi minua hakemaan Oulun Diakonissalaitokselle. Pääsin oppilaaksi, ja siitä alkoi kolmen ja puolen vuoden urakka. Laitoksella oli silloin iso perunamaa, jossa kävimme nostamassa pottuja opiskelun lisäksi.

Ylihoitaja määräsi erikoistumispaikat 6 viimeisen opiskelukuukauden ajalle. Minut hän määräsi röntgeniin. Sitä työtä tein 32 vuotta. Pidin työstäni paljon.

Kävin välillä töissä Helsingin Naistenklinikalla ja Lastenklinikalla, jossa tapasin Arvo Ylpön. Hyvässä kunnossa olin, kun jäin eläkkeelle Oulun Diakonissalaitokselta. Olisin voinut vielä jatkaakin.

Kyllä täällä on ollut parempi olla kuin monessa muussa paikassa.

Täällä on paljon muistiviallisia. Ohjelmaa on, käy laulajia ja soittajia, ja syödään neljä kertaa päivässä. Virkkaan ja teen sudokuja. Ei täällä yksitoikkoista ole. Rauhallista on.

Täällä on hyvä olla. ”

 

ODL – Keho ja mieli

Tutustu myös:

Asuminen & hoiva
Asumispalvelut
Kotipalvelut

ODL tarjoaa terveys-, hoiva- ja asumispalveluja sekä kouluttaa, tutkii ja kehittää. Teemme myös hyvää diakonian ja vapaaehtoistoiminnan avulla.